10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Ponta pred crkvom ne ugrožava sigurnost plovidbe

Izgradnaj ponte pred crkvom
Izgradnaj ponte pred crkvom

Inspekcija sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor danas je izvršila inspekcijski nadzor nad radovima koji se obavljaju na obnovi crkvice Gospe od Snijega u tjesnacu Verige kod Tivta.

Inspektore je zanimala obnova srušene nekadašnje ponte-pristaništa pred crkvom jer je rukovodilac Pilotske službe Luke Kotor, kapetan Predrag Janović podnio prijavu smatrajući da bi obnovljena ponta, mogla ugroziti sigurnost plovidbe kroz tjesnac Verige.

„Konstatovali smo da se gradnjom ponte tjesnac nije suzio, odnosno da su Verige i dalje široke 350 metara na svom najužem dijelu, pa stoga plovni put i sigurnost plovidbe nisu ugroženi.“- kazao je inspektor Željko Lompar.

Inspektori na obali pred crkvicom Gospe od Snijega
Inspektori na obali pred crkvicom Gospe od Snijega

Inače, obnova crkvice Gospe od Snijega iz 15.vijeka – zaštićenog spomenika kulture, obavlja se u širokoj akciji koju predvodi Župa Perast, a pomažu brojni dobrotvori, prvenstveno kompanija „Yu Briv“ iz Kotora. Dok su crkvica i obala pred njom do prije godinu dana bili bukvalno zatrpani tonama šuta i smeća, prije nego što je počela obnova i uređenje ovog kompleksa, niko nije nalazio za potrebu da traži bilo kakvu reakciju inspekcija.

Najčitanije