10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Pomorskom muzeju Kotor predstavljen vodič na Brajevom pismu

U Pomorskom muzeju Crne Gore sinoć je predstavljen vodič Pomorskog muzeja na Brajevom pismu. Kako se čulo na prezentaciji u pitanju je prvi projekat ovog tipa u Crnoj Gori. Inače. ovaj događaj je dio segment programa Dana evropske baštine 2016. koji se organizuju od 26. do 30. septembra.

Na prezentaciji je govorio Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture, a prisutnima se obratila i Mileva Pejaković Vujošević, direktorica Pomorskog muzeja, Božidar Denda, direktor biblioteke za slijepe Crne Gore i autor projekta, Ilija Mlinarević.

„Projektom se omogućava slijepim i visoko slabovidim osobama da se upoznaju sa bogatom pomorskom istorijom Crne Gore i kao takav značajan je za razvoj crnogorske kulturna baštine. Uz štampan vodič na Brajevom pismu urađen je zvučni zapis koji je objavljen na sajtu Pomorskog muzeja, umnožen audio zapis na CD i distribuiran svim institucijama za slijepe i slabovide u CG. Cilj ovog projekta je da se podstaknu i druge institucije u Crnoj Gori da urade isto“, –  kazao je autor projekta Mlinarević.

“Vodič Pomorskog muzeja na Brajevom pismu, a prije njega prilagođavanje dijela muzejskog materijala osobama sa invaliditetom, važan su doprinos realizaciji principa jednakog prava na kulturu, na kulturno nasljeđe, što je, podsjetiću, i jedan od polaznih principa Programa razvoja kulture”, kazao je direktor Direktorata za kulturnu baštinu, Dajković. On je naglasio da je Crna Gora potvrdila niz konvencija i drugih međunarodnih pravnih instrumenata, kojima se obavezala da će težiti omogućavanju kulturnih sadržaja svim njenim građanima. “Zbog toga je večerašnji događaj izuzetno bitan stimulans ostalim činiocima kulturnog života u Crnoj Gori”, kazao je Dajković.

Waves
Waves

„U kulturološkom smislu ovaj projekat se mora posmatrati kao  projekat od šireg značaja, jer treba da podstakne i druge ustanove da krenu ovim putem.Takođe vodič treba da podstakne i korisnike a to su osobe oštećenog vida da još više koriste blago koje se krije među zidovima ovog zdanja, upoznajući tako ne samo naše nego i druga mora i druge civilizacije i ljepotu jer se domovina brani ljepotom“ – poručio je direktor biblioteke za slijepe Crne Gore Božidar Denda.

Direktorica Pomorskog muzeja, Mileva Pejaković Vujošević izrazila je zadovoljstvo što je ovim projektom proširena ciljna grupa ove institucije i kazala da je građa Pomorskog muzeja važan dio nacionalnog kulturnog nasljeđa.

U Pomorskom muzeju Kotor predstavljen vodič na Brajevom pismu
U Pomorskom muzeju Kotor predstavljen vodič na Brajevom pismu

Vodič Pomorskog muzeja Crne Gore na Brajevom pismu je projekat kojim se slijepim i slabovidim licima omogućava da se prvi put upoznaju sa bogatom pomorskom istorijom Crne Gore i kao takav je značajan za razvoj dostupnosti ovdašnjeg kulturnog nasljeđa. Uz slijepe i slabovide osobe, ciljna grupa su i udruženja i državne institucije koje se bave edukacijom i integracijom ove visoko ranjive populacije.

Izdavač vodiča na Brajevom pismu je Pomorski muzej Crne Gore, štampanje je pomogao Savezu slijepih Crne Gore, a projekat je podržan kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara Ministarstva kulture, za 2016. godinu.

 

Najčitanije