15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U pomorskoj nesreći na ulazu u Boku poginuo jedriličar

U višečasovnoj akciji niza službi, nešto prije 16 sati spašena su tri člana posade jedrilice „Tromb“ koja je oko 13 časova stradala u akvatorijumu na ulazu u Boku Kotorsku, između uvala Dobreč i Žanjic.

Naime, veliko more i jak južni vjetar, bacili su jedrilicu dužine 8 metara na hridine kod Dobreča i ona je nakon udara u stijene, ostala nasukana. Na žalost, tom prilikom jedan od četvoro ljudi na brodu je izgubio život, dok su se troje  uspjeli spasiti i popeti na hridine koje su zasipali veliki valovi.

„Čim smo  dobili informaciju o nesreći, aktiviran je nacionalni plan traganja i spašavanja i angažovani su efektivi Uprave pomorske sigurnosti, Plovne jedinice MUP-a, Lučke kapetanije Kotor, Inspekcije sigurnosti plovidbe iz Kotora, Službe zaštite i spašavanja i Hitne medicinske pomoći iz Tivta, Gorske službe spašavanja i Regionalnog ronilačkog centra RCUD iz Bijele. Angažovani su i helikopteri za izviđanje terena i akvatorijuma oko lokaliteta nesreće, preživjeli su locirani,  ali nam je trebalo vremena da im se približimo jer su veliki talasi zvačajno otežali pristup obali spasilačkim plovilima“- kazao nam je oko 16.15 sati direktor UPS Crne Gore Safet Kočan koji je da ekipom bio na mjestu nesreće.

Prema njegovim riječima, troje preživjelih kojje je sa stijena evakuisala ekipa Službe zaštite i spašavanja Tivat sa brzim gliserom Porto Montenegra, nisu povrijeđeni ali su u šoku, pa su adekvatno medicinski zbrinuti. Izvučeno je i tijelo stradalog koji tek treba da bude zvanično identifikovano, a na lice mjesta uputili su se i istražni organi koji će naložiti dalje istražne radnje radi rasvjetljavanja svih okolnosti pod kojima se dogodila ova tragična nesreća.

Prema nezvaničnim informacijama, stradao je skiper i vlasnik jedrilice „Tromb“, Z.N. iz Kotora. Ovaj privatni preduzetnik bio je pasionirani ljubitelj jedrenja, veoma iskusan i vješt jedriličar koji je osvajao brojne trofeje na regatama u zemlji i inostranstvu. Z.N je prije desetak godina bio i predsjednik JK „Lahor“ a važio je i za velikog mecenu tog kluba i mladih kotorskih jedriličara.

Direktor UPS Safet Kočan je istakao da nema zagađenja mora jer je u nesreći stradala taktička jedrilica, odnosno plovilo koje nema motor pa nema ni prosipanja goriva i ulja u more.

Izvor:S.L

Najčitanije