9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U pomorskoj nesreći u dubrovačkom akvatoriju dvije osobe poginule, pet nestalo

Dubrovači akvatorij nesreća – Foto: Grgo Jelavic/PIXSEL

U dubrovačkom akvatoriju traje intenzivna potraga za pet nestalih osoba nakon noćašnje teške pomorske nesreće u kojoj su se sudarili brod Lučke kapetanije Dubrovnik i gumenjak s više članova posade, pri čemu su dvije osobe poginule, dvije osobe su lakše ozlijeđene, a pet osoba je nestalo.

Svi unesrećeni na gumenjaku su hrvatski državljani, a prema dostupnim informacijama riječ je o ugostiteljskim radnicima.

Pomorska nesreća dogodila se u trenutku dok je brod ”Danče” bio angažiran u akciji hitnog medicinskog transporta prema otoku Mljetu.

U spašavanja akciju za nestalima uključena su tri plovila Lučke kapetanije Dubrovnik s liječničkom pratnjom, službeni policijski brod te motorni trajekt Hanibal Lucić. Putem Obalne radiopostaje ORP Dubrovnik – radio, emitira se poruka pogibli kategorije ”Mayday Relay” upućena svim sudionicima u pomorskom prometu.

S voditeljima istražnih timova u Dubrovniku će se sastati ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima, državnom tajnicom za more, Majom Markovčić Kostelac i pomoćnikom ministra ispred Uprave sigurnosti plovidbe, kapetanom Sinišom Orlićem .

Ministarstvo će, dodaje se, tijekom dana izvijestiti javnost o rezultatima spasilačko-potražne akcije.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić potvrdio je da su u bolnicu primljene dvije osobe, od kojih je jedna teže, a druga lakše ozlijeđena.

“Primljeno je dvoje ljudi, jedan muškarac, 1959. godište, koji je zadobio lakše ozljede i pušten je na kućno liječenje, a drugi je muškarac, 1964. godište, zadobio prijelom ključne kosti i danas je planirana operacija. Pacijent je stabilno”, rekao je Bekić.

Prema neslužbenim informacijama, jedan od poginulih u  tragediji koja se dogodila sinoć u 21.10 voditelj je restorana Bowa na Šipanu, dubrovački ugostitelj A.P., te ženska osoba J.K., rođena 1959., piše dubrovniknet. Ugostitelji su se, neslužbeno doznaje taj portal, vraćali sa Šipana, gdje su pripremali restoran za otvaranje i turističku sezonu.

Potraga za nestalima – foto DV
Potraga za nestalima

Prema neslužbenim informacijama u 10 i 40 sati nema traga petorici nestalih u Koločepskom kanalu. Uskoro se očekuje da se potrazi priključe i ronioci specijalne policije iz Divulja koji bi trebali doletjeti helikopterom.

Po tragovima na gumenjaku u koji je udario brod Lučke kapetanije Danče može se zaključiti da se kontakt dogodio u punoj brzini. Naime, nema znakova usporavanja ili izbjegavanja karambola.

Koliko je poznato gumeni gliser nije imao svjetla, dok je brod Danče u akciji prevoženja bolesnika s Mljeta upalio rotaciono svjetlo. Pitanje za istražitelje je zašto veće plovilo na radaru nije uočilo manje ako već nije bilo vizualnog kontakta. Također i zašto s gumenjaka nisu primijetili brod iako vidljivost nije bila kritična.

Najčitanije