13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorsko-industrijska baština Boke u Rijeci

Rukovodilac Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegra iz Tivta Dražen Jovanović i kustos pomorsko-tehničke zborke Pomorskog muzeja u Kotoru Ilija Mlinarević predstaviće danas u Rijeci na VII Međunarodnoj konferenciji industrijske baštine, svoj zajednički rad na temu pomorske i industrijske baštine Boke Kotorske iz druge polovine 19. i prve polovine 20. vijeka.

Predstavnici dva bokeljska pomorska muzeja u Rijeku su otputovali na poziv tamošnje Udruge za zaštitu i promociju riječke industrijske baštine „Pro Torpedo“, a koja već nekoliko godina uspješno organizuje međenarodne naučne skupove posvećene pomorskoj i industrijskoj baštini Evrope.

Centralna tema ovogodišnje konferencije koja je okupila stručnjake iz više država svijeta,  je 150-ta godišnjica izuma torpeda kojeg je izumio austrougarski pomorski oficir Ivan Vukić -Luppis, a usavršio i u Rijeci podigao prvi fabriku za proizvodnju torpeda u svijetu, britanski inženjer Robert Whitehead.

Upravo će razni aspeketi razvoja i upotrebe torpeda kao jednog od najrazornijih i najefikasnijih oružja u istoriji ratovanja na moru, biti u centru pažnje brojnih eksperata iz više država svijeta koji su se okupili na trodnevnom skupu u Muzeju istorije i pomorstva hrvatskog priobalja u Rijeci, a koji se održava pod pokroviteljstvom predsejednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Izložba “Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda” otvorena je sinoć u preuređenome željezničkom skladištu na Žabici u središtu Rijeke s brojnim primjeracima o istoriji torpeda od izuma do danas.

Otvorenje izložbe Prvi na svijetu - 150 godina riječkoga torpeda foto HINA
Otvorenje izložbe Prvi na svijetu – 150 godina riječkoga torpeda foto HINA

Skladište je uređeno kao otvoreni depo Muzeja grada Rijeke. Osim tog muzeja, organizator je i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja iz Rijeke, a to je prva zajednička izložba tih dugovječnih riječkih muzejskih institucija.

 Na izložbi se pomoću izvornih primjeraka torpeda, modela, dijelova torpeda i lansirnih cijevi te videoprojekcija i dokumenata prikazuje nastanak torpeda prije 150 godina.

Otvorenje izložbe Prvi na svijetu - 150 godina riječkoga torpeda foto HINA
Otvorenje izložbe Prvi na svijetu – 150 godina riječkoga torpeda foto HINA

Jovanović i Mlinarević na toj će konferenciji predstaviti pomorsko-industrjsku baštinu Boke Kotorske sa naglasnom na bogat istorijat nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal koje je u Tivtu radilo 117 godina, kao i nekadašnju hidroavijacijsku bazu RM Austro-Ugarske, odnosno Kraljevske mornarice Jugoslavije  u Kumboru.

Nekadašnja Stumbergerova lansirna stanica u Kumboru
Nekadašnja Stumbergerova lansirna stanica u Kumboru

Boka je bila prvo mjesto u na današnjoj teritoriji Crne Gore odakle su u proljeće 1913, poletjeli prvi avioni na ovim prostorima, a iste godine ovdje su stigle i prve austro-ugarske podmornice kojima su torpeda bila glavno naoružanje.

Poseban aspekt u prezentaciji dvojice crnogorskih stručnjaka čini pregled rada i života kapetana bojnog broda Miroslava Štumbergera, jednog od najsposobnijih inovatora i tehničkih izumitelja sa početka 20.vijeka koji je bio komandant Komande podvodnog oružja u Kumboru, gdje je dvadesetih godina prošlog vijeka, usvavršavao torpeda i čak podigao posebnu lansirnu stanicu za njihovo ispitivanje. Ovaj jedinstveni objekat kulturno-istorijske i industrijske baštine Boke, jedan od samo tri postojeće  obalne torpedne lansirne ispitne stanice u Evropi, srušen je prošle godine jer su Ministarstvo odbrane i Ministarstvo kulture Crne Gore procijenili da lansirna stanica Kumbor nema nikakvu istorijsku i kulturnu vrijednost, pa su kompaniji „Azmont“ koja tamo gradi turstički resort, dozvolili da je do temelja sruši radi gradnje marine za mega-jahte.

Najčitanije