13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorcima nude najviša profesionalna zvanja, ali državna uprava napravila barijeru

Jedan od kontejnerasa kompanije MSC za koju plove brojni nasi pomorci
Jedan od kontejnerasa kompanije MSC za koju plove brojni nasi pomorci

Veliki broj crnogorskih pomoraca koji plove u zvanjima prvog oficira palube i prvog oficira stroja, a njihovi poslodavci ih žele unaprediti u zapovjednike broda, odnosno upravitelje stroja, suočen je sa problemom da zbog administrativnih barijera u našoj državnoj upravi, trenutno ne mogu završiti obuku i sertifikovati se za najviše zvanja u pomorstvu.

Prije oko godinu Ministarstvo pomorstva i saobraćaja je, uorkos žestokom protivljenju tzv. „uneverzitetskog lobija“, pod pritiskom strukovnih udruženja, napokon prihvatilo svjetsku praksu da se do najviših profesionalnih zvanja zapovjednika i upravitelja, može doći i bez završenog Fakulteta za pomorstvo, kroz sistem obuke po IMO model-kusrevima 7.01 i 7.02. Tada važeći ali i novi, u međuvremenu donešeni „Pravilnik o zvanjima i ovlašćenjima o osposobljenosti pomoraca”, dozvoljava mogućnost da do zvanja kapetana i upravitelja dođu i oni koji su završili Srednju pomorsku školu, imaju adekvatnu navigaciju i prošli su kroz adekvatnu IMO verifikovanu obuku u za to ovlašćenim institucijama. Ono što kao mogućnost imaju na papiru, naši pomorci mešutim, trenutno ne mogu sprovesti u praksi jer država još nije sertifikovala ni jedan od postojećih pomorskih-trening centara ili visokoškolskih ustanova u Kotoru, Herceg Novom, Tivtu i Baru da sprovodi ove obuke.

“Niko u Crnoj Gori još nije dobio odobrenje da izvodi kurseve 7.01 i 7.02. Trening centar ili obrazovna institucija koja želi da obavlja ove obuke mora da prođe kontrolu priznate organizacije “Bureau Veritas”, koja postupa po priznatim evropskim pomorskim standardima. S obzirom na to da je riječ o treningu koji je bio predmet EMSA (Evropska agencija za pomorsku sigurnost) kontrole i da njegova pravilna primjena predstavlja otklanjanje dobrog dijela nedostataka, odobrenje će dobiti samo ona institucija koja u potpunosti ispuni zahtjeve.”- kazali su nam u Ministarstvu pomorstva i saobraćaja (MSP), ne odgovarajući konkretno na pitanje kada će početi obuke za koje ima nekoliko stotina zainteresovanih pomoraca.

“Na ovaj način meni i brojnim kolegama, sopstvena država vezuje ruke jer ne možemo doći do breveta koji su nam potrebni da prihvatimo pozicije zapovjednika, ili upravitelja koje nam nude naši poslodavci. Stoga naša karijera stagnira, ne možemo doći na bolje plaćene pozicije, a država trpi štetu zato što Trening centri ne mogu držati i naplaćivati obuku po IMO model-kursevima, te što mi naša uvećana primanja već ne donosimo i trošimo u zemlji u kojoj živimo.”- objašnjava jedan od ovakvom situacijom pogođenih pomoraca, Krsto Basorović iz Kotora. On već desetak godina plovi na kontejnerskim brodovima kao oficir stroja za jednog od najvećih svjetskih brodara – italijanskog “Mediterran Shipping Company – MSC”. Priliku koja mu je ponuđena da dobije unapređenje u upravitelja a time i mnogo bolju platu, mora propustiti na za sada, neodređeno vrijeme jer naša državna adminsitracija još nije sprovela postupak resertifikacije naših pomorskih Trening centara.

MSP se opredijelio da taj posao više ne odrađuje njegova komisija na čiji je rad u proteklom periodu, bilo dosta primjedbi. Odlučeno je da se posao povjeri nekoj od međunarodnoj priznatih klasifikacionog organizacija, ali za sada nema naznaka ni kada će te aktivnosti početi, a kamoli kada će se završiti.

“Kada su u pitanju priznate organizacije, sporazum je ponudjen i “Lloyd Registeru”, koji je tu saradnju odbio. Očekujemo da nam se obrate još neke organizacije koje su priznate u Evropi, što bi nam bilo od velikog značaja. Kada će početi obuke, zavisi od samih trening centara ili obrazovnih institucija.”- objašnjavaju iz MSP.

Siniša Luković

Najčitanije