15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

„Pomorac“ završio u rezalištu

Otplovio na posljednji vijadj - nekadasnji POMORAC pod zadnjim imenom INFINITY
Otplovio na posljednji vijadj – nekadasnji Pomorac pod zadnjim imenom Infinity

Pretposljednji još postojeći brod iz flote nekadašnjeg giganta, kotorske kompanije „Jugooceanija“, bulk carrier „Pomorac“ nakon 30 godina plovidbe svjetskim morima, završio je svoj život u Indiji.

Naime, nekadašnji brod kotorske kompanije, ovih je dana predan najvećem rezalištu brodova na svijetu u Alangu pa će uskoro biti nasukan na pijesak tamošnjih plaža gdje će ga preuzeti radnici „naoružani“ brenerima i u kratko vrijeme, pretvoriti u hrpu starog željeza. Na svoje posljednje putovanje, bivši „Pomorac“, sada pod imenom „Infinity“ i zastavom Liberije na krmi, isplovio je krajem septembra iz iračke luke Um Kasr. Ovaj brod za prevoz rasutog tereta deplasmana 34.800 tona, po narudžbi „Jugooceanije“ izgrađen je 1985 godine u brodogradilištu „Austin & Pickersgill“ u Sunderlandu u Velikoj Britaniji. Zanimljivo, iako je građen za državnog brodara jedne socijalističke zemlje, „Pomorac“ nikad nije registrovan pod zastavu tadašnje SFRJ, već ga je „Jugooceanija“ upisala pod liberijsku zastavu i registrovala na svoju off-shore kompaniju „Boka Shipping Corporation“ iz Monrovije.

Uvođenjem sankcija UN protiv bivše SRJ, „Pomorac“ je kao i ostali brodovi „Jugooceanije“ blokiran, pa ga je jedna od britanskih banaka-kreditora kotorske kompanije, uz sličan brod „Radnik“, godinama držala zaplijenjenog i raspremljenog na rijeci Fal u Velikoj Britaniji. Po ukidanju sankcija, brod se vraća u flotu „Jugoceanije“ pod novim imenom „Grant Mariner“, ali ga je kotorska kompanija koju su DPS kadrovi na njenom čelu, tada doveli do bankrota, krajem 2001 prodaje kompaniji „Thorensen“ sa Tajlanda gdje je plovio prvo kao „Thor Orchid“, a potom pod imenom „Orient“. Juna 2011 brod je prodat Turcima, koji mu daju novo ime „Infinity“ pod kojim je nekadašnji „Jugooceanijin“ „Pomorac“ svjetskim morima plovio posljednje četiri godine.

Pomorac
Pomorac

Nakon njegovog odlaska u rezalište, na moru je ostao još samo jedan nekadašnji „Jugooceanijin“ brod – bulkcarrier „Pelinovo“ od 30.650 tona, koji su Kotorani kao polovni, kupili krajem 1996, a pod uticajem krize u kopjoj se kompanija pokako gasila, prodali već 2002. „Pelinovo“, i samo staro već 31 godinu, svoje posljednje dane broji u floti male turske kompanije „Gamma Shipping“ iz Ankare, pod imenom „Era“ i zastavom Paname.

Najčitanije