15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Položen kamen temeljac za izgradnju trga i pijace na Njegušima

Njeguši polaganje kamen temeljca

Potpredjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović položili su danas na Njegušima kamen temeljac za izgradnju trga i pijace.

– Izgradnjom trga na Njegušima dobićemo mjesto okupljanja dobrih energija, mjesto okupljanja dobronamjernika, vrijednih preduzetnika i svih onih koji dolaze ovdje na Njeguše – kazao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović. On je istakao kako je ovo još jedan vrijedan projekat za Cetinje, za Njeguše, i za cijelu Crnu Goru.

– Danas promovišemo početak radova na trgu i pijaci. Vrijednost investicije je 500 hiljada eura uz učešće Kapitalnog budžeta u iznosu od 280 hiljada, a ostatak će biti obezbijeđen dijelom sa nivoa lokalne uprave, a dijelom će participirati Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja – naglasio je Simović.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović kazao je kako je riječ o još jednom projektu koji Njeguše treba da pozicionira kao konkurentan turistički lokalitet u Crnoj Gori.

– Rekonstrukcijom trga i pijace, uređuje se preko 2 hiljade metara kvadratnih prostora koji je svojim oblikom i formom zadovoljiti potreba domaćeg stanovništva, ali i sve brojnijih turista. Planirana je zamjena cjelokupne podzemne infrastrukture, izgradnja parking prostora, zelenih površina, javne rasvjete, te urbanog mobilijara. Posebno je važno što ćemo ovim projektom dobiti i lokacije za montažne objekte izložbeno prodajnog karaktera, koji će omogućiti lokalnom stanovništvu da kroz prodaju plasiraju tradicionalne proizvode sa ovih prostora – pojasnio je Bogdanović i dodao da će se na taj način podstaći razvoj poljoprivrede i domaće radinosti, te stvoriti uslovi za ostanak ljudi na selu i naseljima van urbanih gradskih zona.

Njeguši

On je kazao kako se u poslednje vrijeme jako puno investira u ovaj kraj, kako u dijelu rekonstrukcije putne infrastrukture, tako i u izgradnji novih turističkih kapaciteta.

– Rekonstrukcija putnog pravca od Cetinja do Njeguša i izgradnja tunela od Čekanja do Bukovice ima ogroman značaj za valorizaciju potencijala ovog područja. Uskoro ćemo dobiti jedan kvalitetan put, koji će omogućiti znatno bržu i sigurniju saobraćajnu vezu između Cetinja i Njeguša. Ono što nas jako raduje je da se tim projektom ne završavaju aktivnosti kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura, jer je urađen projekat rekonstrukcije puta od Krstca do Ivanovih Korita u dužini od deset kilometara, i očekujemo da uskoro započnu radovi i na tom putnom pravcu – naglasio je Bogdanović.

On je kazao da realizacijom ovih projekata, Prijestonica Cetinje i Vlada Crne Gore na jedan sistemski i cjelovit način rade na stvaranju uslova za razvoju Njeguša i Katunske nahije – kako sa turističkog aspekta, tako i sa aspekta poljoprivrede.

Planiranio je da radovi traju 90 dana, a izvođač radova je firma „Tošković“.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović i gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović obišli su i investiciju izgradnje eko sela na Krstcu, vrijedne gotovo 5 miliona eura, koji će ponuditi smještajne kapacitete visoke kategorije ali i brojne druge turističke sadržaje.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije