Poljski arheolozi u Risnu otkrili palatu ilirskih kraljeva!

Risan istraživanje
Risan istraživanje

Tim arheologa sa Varšavskog univerziteta u Poljskoj, iskopao je u Risnu prvu ikada otkrivenu palatu ilirskih kraljeva!

Otkriće je veoma važno jer predstavlja prvi uvid u funkcionisanje kraljevske vlasti u drevnoj Iliriji, piše portal Patrimundia.

Risan arhološko istraživanje
Risan arhološko istraživanje

Palata je otkrivena pri iskopavanjima lokaliteta na kojem se nalazio stari Risan, odnosno gdje je prije toga bila prijestonica kraljice Teute Nepokorive, a o ovom otkriću u našoj zemlji piše i Daily Mail.

Djela kraljice Teute su izazvala Prvi ilirski rat 229. godine prije nove ere, a iskopavanja na lokalitetu traju od 2000. godine i do sada su dovela do nevjerovatnih saznanja koja su omogućila istoričarima da odrede tačan redoslijed vladavine ilirskih kraljeva. Tako je otkriveno da je kralj Balajos bio u stvari prethodnik, a ne nasljednik kraljice Teute, kako se ranije mislilo.

Risan istraživanja
Risan istraživanja

Arheolozi su iskopali dva temelja palate koja potiču iz 3. vijeka prije nove ere, a pretpostavja se da je helenistički kompleks izgrađen prije 260. prije nove ere, dok je drugi nastao poslije 250. prije nove ere.

Poljski profesor Pjotr Dižek kaže da su lokacija građevina, njihova veličina, plan i tehnika gradnje potpuno neobični i jedinstveni kada se uporede sa prethodno poznatim primjerima ilirske arhitekture, u koju spada i ona prethodno otkrivena u oblasti Risna.

Risan istraživanja
Risan istraživanja

“Izgleda da smo otkrili mjesto poznato iz antičkih izvora. To je rijedak slučaj u arheologiji. Obično nijesmo u stanju da identifikujemo određenu lokaciju kao takvu na kojoj su se odigrali važni događaji, kao što je na primjer tačno mjesto Cezareve smrti”, objasnio je profesor.

Prema dosadašnjim rezultatima, u starijem dijelu palate nalazila se velika centralna odaja u formi megarona sa ognjištem u središtu. U temelju je pronađeno i 30 novčića vjerovatno prinijetih kao dar bogovima.

Risan istraživanja
Risan istraživanja

Sa obje strane palate nalazili su se mermerni stubovi, a u sobama su pronađeni ostaci luksuznog helenističkog namještaja. Oko megarona nalazio se prostor u kojem su skladišene amfore.

Oblast u kojoj su vršena iskopavanja bila je prethodno neistražena i arheolozi nijesu ni pretpostavljali šta će naći ispod zemlje.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.