7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Pokrenut portal za dobrovoljno davalaštvo krvi

Krv

Proteklih dana sa radom je otpočeo portal www.krvzazivot.me čija je namjena da omogući građanima Crne Gore da na najbrži način dođu do donatora krvi kada im je to najpotrebnije.

Procedura je jednostavna i sastoji se iz tri koraka: registracije, prijave i traži krv / ponudi krv gdje je tražena.

“Mi, iz Crne Gore, možemo i hoćemo da uradimo dobro djelo, kada vidimo da je to potrebno, ali nijesmo baš poznati po tome da planiramo unaprijed. Vodeći se ovim razvili smo platformu koja služi za traženje donacije krvi kada je to najpotrebnije“, kazao je Rajko Orman, direktor NVO Zeleni Tranzistor.

Portal www.krvzazivot.me urađen je u okviru istoimenog projekta, a pored portala u planu je i aplikacija za dobrovoljno davalašto krvi za pametne telefone, najavili su iz organizacije.

Prema podacima Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, u našoj zemlji broj dobrovoljnih davalaca krvi obuhvata oko 2,50 odsto ukupne populacije, što nije dovoljno za obezbjeđenje sigurnih količina krvi. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije su da taj procenat bude iznad četiri odsto i dalje je prisutan veliki broj onih koji krv daju samo za člana svoje porodice, prijatelja i slično, koji spadaju u kategoriju tzv. “porodičnih davalaca“ (oko 75 odsto).

Iz organizacije pozivaju crnogorske građanke i građane da posjete sajt i da daju doprinos dobrovoljnom davalaštvu krvi. Doniraj krv, spasi život!

 

Najčitanije