9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Pojačaće kontrolu pristupa Lovanji i spriječiti nelegalno paljenje otpada

Lovanja

Opština Tivat i Opština Kotor formiraće radnu grupu koja će koordinirati postupkom sanacije nelegalnog odlagališta otpada na Lovanji – dogovoreno je na satanku koji je u četvrtak održan u Tivtu.

Nelegalno odlaganje i paljenje otpada na lokaciji Lovanja u blizini aerodrome Tivat I rješavanje ovog dugogodišnjeg problema, bile su teme sastanka tivatske gradonačelnice dr Snežane Matijević, potpredsjednika Opštine Kotor Milivoja Miša Samardžića, direktora komunalnih preduzeća Tivat i Kotor Vlada Đukića i Mladena Lučića, predstavnika nadležnih sekretarijata i službi obije opštine i predstavnika NVO „Bokeški forum“, Andrije Petkovića.
Kako je saopšteno iz Opštine Tivat, dogovoreno je da dvije lokalne uprave intenziviraju saradnju u cilju rješavanja ovog velikog problema koji pričinjava teškoće i neugodnosti žiteljima obližnjih naselja, ali i funkcionisanju aerodroma.

U radnu grupu za Lovanju koja će formirati Tivat i Kotor uključliće se i predstavnici NVO koje mogu pružiti stručnu pomoć.

“Svi učesnici sastanka zajedničkog su stava da je dalje odlaganje smeća na ovom lokalitetu kao i paljenje otpada nedopustivo. Čulo se i nekoliko ideja koje bi kratkoročno ili dugoročno mogle pomoći rješavanju situacije: od pojačane kontrole inspekcijskih službi, ulaska u rješavanje socijalnog pitanja koji je na ovoj lokaciji neodvojiv od onog ekološkog, kandidovanja adekvatnog zajedničkog projekta ka evropskim fondovima, pa sve do angažovanja reciklažne stanice koja bi otkupljivala sporni otpad.”- stoji u saopštenju uz napomenu da će u fokusu Radne grupe biti  spriječavanje daljeg nelegalnog dovoza otpada na Lovanju, riješavanje imovinskih pitanja, rad na sprovođenju ekološke sanacije lokaliteta, uz istovremeno rješavanje socijalnih problema stanovnika tamošnjeg nefromalnog romsko-egipćanskog naselja.

“Kratkoročno, biće postavljene fiksne žardinjere kako bi se kamioni sa otpadom spriječili da dođu na lokaciju, biće postavljene i table sa naznakom da je odlaganje otpada zabranjeno, a komunalna preduzeća angažovaće ljude koji će sprovoditi kontrolu predmetnog područja”- zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije