Pogledajte kako su uživali na snijegu, na samo sat od H. Novog – „Proljeće na snijegu“

Planinarski klub „Subra“ u nedelju, drugog aprila, organizovao je na Orjenskom sedlu (1600 m) „Proljeće na snijegu“, događaj iz zajedničkog kalendara „Zimski gušti na Orjenu“. Naime, sjeverne padine u višim zonama masiva još uvijek sadrže veliku količinu snijega, tako da april na Orjenskom sedlu redovno omogućava uživanje u onome što nazivamo „zimskim radostima“.

Dan prije takmičenja, organizatori su uhvatili lopate u ruke i trasirali u snijegu atraktivnu ukopanu trasu, pravu bob stazu, iz koje nije bilo moguće izletiti ni pri najvećim brzinama.

Najbrži takmičar, Nebojša Stevović, prošaoje stazu za svega 12 sekundi, ostavivši konkurenciju daleko iza sebe. Naravno, ovdje se više radilo o zabavi, nego o ozbiljnom takmičenju, a u skladu sa tim, nakon dodjele priznanja najboljima, najpožtvovanijima, najmlađima itd, organizovano je i druženje, Snow coctel party. Iza ovog imena krila se degustacija jela i pića, koja u svom receptu sadrže snijeg, pa su domaćini za najmlađe na licu mjesta pravili „gorski sladoled“ od uobičajenih sastojaka, ali uz dodatak snijega, dok su stariji oprobavali razne varijante koktela sa snijegom.

Proljeće na snijegu

„Proljeće na snijegu“ okupilo je 20-ak učesnika, prvenstveno iz Herceg Novog, ali i iz Tivta. Uspješno realizovan događaj potvrdio je da je uz dobru ideju, volju i rad moguće okupiti ljude i na teže dostupnim lokacijama do kojih se za dolazak čovjek mora malo i pomučiti i zagaziti u dubok snijeg. Kad smo kod snijega, valja napomenuti da ga na sjevernim padinama oko Orjenskog sedla još uvijek ima između 40 cm i jednog metra i da će se bijeli pokrivač zadržati još makar nekoliko nedelja.

Događaj „Proljeće na snijegu“, posljednje je dešavanje iz zajedničkog programa „Zimski gušti na Orjenu“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a koji se realizuje uz podršku opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.