16 C
Kotor

Slušaj online radio

Pogledajte izložbu keramike „Ostrva“

„Ostrva“ naziv je zložbe keramike umjetnica Natalije Korchemkin i Inne Rogove iz Perma Rusija, koja je otvorena krajem prošle sedmice u organizaciji Dukley European Art Community u zgradi Jugoocanije u Kotoru.

Izložbeni projekat “Ostrva” je stvaran postepeno. Autorice su krenule od zamisli – da svaki čovjek je ostrvo u burnom okeanu života.

Kako doći do drugih ostrva? Koja “mapa navigacije” može pomoći u tome? Kakvi su to čudni plodovi sa drugih obala koje donosi more na naše noge?

Naša instalacija je postala vizualizacija tog osjećaja odvojenosti i objedinjenosti. Tajnstvena i egzotična, druželjubiva i željna kontakta ili nepristupačna, povučena u sebe, privlačna i odbojna… Ostrva su čuvari duša.

Voljele bi smo da posmatrač koji se nađe unutar naše instalacije poželji sam da produži potok asociacija i metafora koji se nalazi u njoj i da doda svoje. Jer svako Ostrvo je neponovljivo…poručile su umjetnice Korchemkina i Rogova.

Umjetnice rade u zajedničkom ateljeu već više od 25 godina. Stvaraju jedna uz drugu ali odvojeno. U zajedničkoj ekspoziciji spajaju keramiku. Realizovale su brojne izložbene projekte u Rusiji kao i drugim zemljama (USA, Španija, Velika Britanija). Učestvovale su na međunaronim keramičkim simpoziumima, festivalima, izložbama, članovi su Saveza Umjetnika Rusije I Savjeza Bugarskih umjetnika.

Najčitanije