Podvodni kabel za rezervno napajanje strujom Bijele i Morinja

Novi podvodni kabel između Opatova i Svete Nedjelje

Pripremni radovi na postavljanju novog podmorkog 35-kilovoltnog elektro-kabla u Boki Kotorskoj, na relaciji rt Opatovo- rt Sveta Nedjelja, privode se kraju.

Posao obavlja „Elektrodistribucija Tivat“, a novi 35kV kabal dugačak je 532 metra i prečnika je provodnika 240 mm. Njegovim postavljanjem na potezu izumeđu rta Opatovo na tivatskoj i rta Sveta Nedjelja na hercegnovskog strani ulaza u tjesnac Verige, omogućiće se rezervno napajanje Bijele i Morinja, a u slučaju havarija, i dijela Tivta i Herceg Novog. Vrijednost ove investicije iznosi oko 250 hiljada eura.

U sklopu ovog projekta rekonstruisana su postojeća 35 kV rasklopna postrojenja za prelazak sa vazdušnog voda na podvodni na oba kraja kabla, to jest u obje kule – na Opatovu i na Svetoj Nedjelji, je postavljenja visokonaponska oprema kao i zaštitni anker blokovi na obali i u moru.Posao obavlja podgorička firma „Televex“, a dio podvodnih radova obavila je komapnija „Aqvanaut“ Danila Mijajlovića.

“Kabl “Opatovo – Sveta Nedelja “ zamijeniće stari , koje je postavljen prije pola vijeka, a koji posljednjih godina nije bio u funkciji. Sve je pripremljeno za polaganje kabla sto je poslednja faza ovog projekta. Dakle, u toku su završni radovi kao preduslov za polaganje kabla koje je planirano za petak 22.maj ukoliko vremenski uslovi dozvole.“- saopšteno nam je iz Direkcje za odnose sa javnošću EPCG.

IzvorS. L.
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.