16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Podvodna arheološka baština Risna na Berzi mediteranskog arheološkog turizma u Italiji

Arheološka baština

Arheološka baština Crne Gore biće predstavljena na na  Berzi mediteranskog arheološkog turizma koja počinje danas i trajaće do 29. oktobra u Pestumu, Italija.

Poseban akcenat stavljen je na Risanski zaliv i podvodnu arheološku baštinu ovog prostora, kao i na Forum antičke Duklje, koji će stručnoj javnosti biti prezentovan i kroz 3D kopiju lokaliteta.

Na štandu Crne Gore naći će se i trojezični katalog »Antičke uspomene iz Crne Gore«, koji su priredili Ministarstvo kulture, Narodni muzej Crne Gore i Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Ovom publikacijom, čiji su autori arheolozi mr Mitra Cerović, Marija Jabučanin i dr Dejan Gazivoda, obuhvaćena su tri značajna urbana centra iz perioda rimske dominacije, u kojima je proces romanizacije imao različiti tempo i intenzitet, i to Antička Duklja, Risan i Municipium S.

Publika će imati priliku da se upozna sa nekropolama Municipijuma S u Pljevljima, ali i sa poslednjim istraživanjima koja su realizovana na ovom lokalitetu.

Na sajmu će učestvovati Čedomir Marković i Goran Pajović, arheolozi iz Narodnog muzeja i Jelena Čelebić, arheolog iz Centra za konzervaciju i arheologiju.

Predstavljanje Crne Gore na Berzi arheološkog turizma organizuje Ministarstvo kulture u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore i Centrom za konzervaciu i arheologiju Crne Gore.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije