16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Podsticaće gradnju panoramskih puteva

Pješačka staza Ubli - Risan Photo Željko Starčević
Pješačka staza Ubli – Risan Photo Željko Starčević

Montenegro biznis alijansa (MBA) namjerava da, kada je sektor turizma, poljoprivrede i ruralnog razvoja u pitanju, aktivno podstiče gradnju takozvanih panoramskih puteva, odnosno planinskih staza na čitavoj teritoriji Crne Gore.

Predstavnici MBA smatraju da za to postoje svi realni uslovi, kao i da to ne zahtijeva izdvajanje previsokih finansijska sredstva.

„Crna Gora bi, u narednih nekoliko godina, mogla biti prošarana panoramskim putevima, odnosno planinskim stazama kojima bi bile povezane sve crnogorske opštine, od primorja do sjevera“, navodi se u saopštenju MBA.

Iz te asocijacije su dodali da na teritoriji svih opština postoje kakve-takve planinske staze, koje su nekada korišćene za komunikaciju sa susjednim gradovima.

„Zadatak svake opštine bio bi da na svojoj teritoriji sve takve staze uredi i dotjera, eventualno ih proširi i poveže sa planinskim stazama koje bi uredile granične opštine, od juga do sjevera“, rekli su predstavnici MBA.

Put-Crkvice-Ledenice
Put-Crkvice-Ledenice

Oni tvrde da za realizaciju tog projekta ne bi bila potrebna prevelika investicija, dok bi pozitivni efekti bili dragocjeni i dugoročni.

„Zamislimo turiste koji sa primorja krenu tim stazama pješačeći prema sjeveru. Na koliko bi divnih vidikovaca i panorama nailazili na tom putu. Upravo na tim mjestima bi se mogao razviti unosan biznis kroz gradnju odgovarajućih sadržaja turističkog tipa, koji bi se snadbijvali poljoprivrednim i drugim proizvodima sa seoskog, odnosno ruralnog područja“, navodi se u saopštenju.

U MBA smatraju da je sprega turizma i poljoprivrede veoma važna za realizaciju zamišljenog, s ciljem podsticanja razvoja ruralnog dijela Crne Gore.

Pješačka staza Ubli - Risan Photo Željko Starčević
Pješačka staza Ubli – Risan Photo Željko Starčević

„Namjera man je da u taj projekat što prije krenemo, uz očekivanu podršku svih relevantnih subjekata koji bi na različite načine mogli podržati našu inicijativu“, kazali su predstavnici MBA.

Oni su podsjetili da je MBA poslovna asocijacija angažovana na stvaranju što kvalitetnijih uslova za razvoj biznisa u Crnoj Gori, koja je uvijek nastojala da konkretnim predlozima opravda takvu ulogu, dajući poseban akcenat na privredne sektore definisane kao strateške.

Najčitanije