13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Podržimo Rambov projekat na Indiegogo platformi

Solarni jedrenjak za čistiji Jadran
Solarni jedrenjak za čistiji Jadran

Rambo Amadeus je na putu da, u okviru crowdfunding kampanje, napravi prvi jadranski retro jedrenjak koji će se kretati na solarni pogon. Pomognimo mu u tome!

“Počeo sam da jedrim kad sam imao sedam godina. U stvari sam počeo kada sam imao četiri godine, kući na krevetu sam improvizovao timun i kormilo i po cijeli dan timunavo, a jedro mi je bila ona zelena roletna-zavjesa”, otkriva za Herceg Novi Cool Antonije Pušić, akka Rambo Amadeus, početke svojih maštanja o jednoj od, kako će se ispostaviti, najvećih pasija sopstvenog života. Četvorogodišnji Toni je maštao da jedri, ali ne bilo kako već nekim brodom koji je sam konstruisao, a zreli Rambo je odlučio da tu maštariju i realizuje. I ne da je na dobrom, Rambo Amadeus je na najboljem putu da, u saradnji sa poznatim konstruktorom drvenih barki Nenadom Bokovcem iz Bara, napravi prototip broda svojih snova:

,,Sa Bokovcem sam se sprijateljio jer je on restaurirao barku moga oca Ilije. Kako je u međuvremenu Išo umro, onda smo odlučili da tu barku restauriramo na kvadrat u jedan vrhunski oldtajmer i dok smo to radili, ja sam se toliko napalio na rad Bokovca, da sam mu rekao: ti ćeš mi raditi solarni retro jedrenjak”, objašnjava Pušić  kako je krenula izrada i realizacija projekta prvog solarnog retro jedrenjaka na Jadranu.

,,Našao sam kod nekog čovjeka iz Bara taj kuter. Međutim, kada smo ga razvalili, kada smo skinuli kabinu, on se praktično raspao i zaključili smo da je bolje da novi pravimo. U međuvremenu sam našao jedan sa napravljenim originalnim koritom ali najmodernije moguće sa modernim materijalima, najtvrđim, najlakšim, najotpornijim i dobio sam upravo onaj retro-futur koji sam priželjkivao – da to bude old tajmer ali u hi-tech izradi”, u jednom dahu, sa oduševljenjem četvrogodišnjeg Tonija čiji se san ostvaruje, priča Rambo Amadeus objašnjavajući da se realizacija projekta solarnog retro jedrenjaka ni u snu ne bi mogla ostvariti da mu prijatelji nisu predložili da pokrene cijeli projekat u Indiegogo kampanji.

Podržite Rambov projekat na Indiegogo platformi 

,,Mi smo sada došli do 80% finansija od onoga da brod može zaplovit. Nevjerovatno je koliko je taj solarni jedrenjak koji će tu stvarno biti ukras, tu nema zajebancije to će sigurno biti najljepši brod u Boki, ako ne i na Jadranu, ljudi pokrenuo i koliko su se svi napalili na projekat i tu neće biti nikakav problem imati sponzore za taj brod kada se dođe u fazu da se sponzori stavljaju na jedra, ali je sad u ovoj nevidljivoj fazi u kojoj je on još nekretnina na kopnu, ta Indiegogo kampanja savršena da pomogne da se realizuje projekat”, objašnjava Pušić. Njegova ideja je da to bude jedrenjak koji je brz, jednako kao moderne jedrilice, ako ne i brži. Da izgleda autentično kako su i izgledali jedrenjaci prije sto godina, sa istom vrstom i konopa i jedara, koja naravno neće biti od krpe nego od modernih kompozitnih materijala.

,,U međuvremenu je tehnologija mnogo napredovala pa su se pojavili i solarni kolektroi i elektromotori i ti danas možeš vrlo pristupačno za nekoliko stotina eura, možeš da za jednu običnu barku koju goni motor Tomos 4, naručiš iz Kine jedno solarno ćebe i jedan akumulator i to te košta 450 eura i neki polovni motor na struju za nekih 300 eura, pa za 700-800 eura nikada više ne moraš sipat gorivo na pumpu i nikad ti više kap goriva neće past u more i to je najbolja stvar koju možemo da napravimo za Boku, i za more uopšte”, potvrđuje Pušić još jednom svoju prepoznatljivu uvijek vrlo eksplicitno izražavanu ekološku osvješćenost i objašnjava da je ideja da to bude i školski brod.

,,Pošto ja što sam stariji želim da što duže boravim u Novom i počinjem ovdje sa školom jedrenja.. Tako da je logičan slijed da to bude školski brod, na kojem će se i studenti obučavati i svi ostali koji žele da uče jedrenje. I nadam se da će mi to biti u neko sljedeće vrijeme i glavno zanimanje i da bih mogao da od toga hobija napravim zanimanje, kao što sam do sada napravio od drugog hobija – muzike. Želim i nadam se da će to da mi budu dva referentna zanimanja, jer izgleda niej slučajno da kažu – pazi šta sanjaš – snovi se ostvaruju, ja sam sanjao jedrenje i da se bavim muzikom i te dvije stvari mi se ostvaruju”, kaže Rambo i objašnjava da je sa školom jedrenja u Herceg Novom već počeo, ali u svom fazonu:

,,Danas su mi bili na času neki Dubrovčani, ali kako je vrijeme bilo nekako štufano i mi bili isti takvi, onda smo imali čas teorije kod Blanje u konobi”.

Sve pojedinosti o Indiegogo kampanji – Solarni jedrenjak za plavi Jadran – u kojoj je za sada prikupljeno 82% potrebnih sredstava, možete pronaći ovdje

Najčitanije