Podružnica u Beogradu se odvojila od matice Bokeljske mornarice

Skupština Bokeljske mornarice – novembar 2017.

Na Skupštini Bokeljske mornarice Kotor kao posebna tačka dnevnog reda bila je informacija da je podružnica u Beogradu odlučila da se odvoji od matične organizacija.

„Kako je Bokeljsku mornaricu Kotor pismom obavijestio predsjednik Podružnice Beograd dr Branko Sbutega, na Skupštini održanoj 18. novembra 2017. godine odlučeno je, sa dva uzdržana glasa i jednim protiv, da beogradska podružnica više ne bude u sastavu kotorske organizacije“ – saopštio je predsjednik UO Aleksandar Dender.

On je kazao da će Bokeljska mornarica Kotor reagovati na ovu odluku tek nakon dobijanja zvaničnih dokumenata sa Skupštine Podružnice Beograd.

Nakon usvajanja izmijenjenog Statuta Bokeljske mornarice Kotor na Skupštini u junu prošle godine, odlučeno je da sve podružnice dostave Matici svoje statute, odluke sa izbornih i redovnih skupština, izvještaje o radu, finansijske planove, kao i evidenciju članstva, kako bi mogli zajednički da planiramo aktivnosti i potrebna sredstva za funkcioniranje organizacije. I pored više upozorenja i pisama, predsjednik Podružnice Beograd, dr. Branko Sbutega nije dostavio traženu dokumentaciju, premda, već duže vrijeme Admiralat i Upravni odbor Mornarice nisu imali nikakvih informacija o aktivnostima i članstvu Podružnice Beograd i nisu nikada upoznali nijednog njenog člana osim njenog predsjednika. Dr Branko Sbutega je inače vrlo aktivan u Boki Kotorskoj, gdje provodi veći dio godine, dajući intervjue, i učestvujući na raznim okruglim stolovima, prezentacijama knjiga itd, premda je bio upozoren od strane Admiralata i Upravnog odbora da je njegovo polje djelovanja Beograd, gdje živi puno Bokelja, a ne Boka Kotorska gdje djeluju Matica u Kotoru i podružnice u Tlvtu i Herceg Novom, čulo se na Skupštini.

Bokeljska mornarica – foto Boka News

„U septembru ove godine dr. Branko Sbutega poslao je pismo u kojem je na neprimjeran način i neargumentovano odbio zahtjev Admiralata i Upravnog odbora, bez dostavljanja tražene dokumentacije i pri tom izjavio da on odvaja Podružnicu Beograd od Bokeljske mornarice Kotor. Poslije razgovora koji je Admiral Antun Sbutega obavio sa njim njim u kome mu je predočeno da on nema prava da donese takvu odluku već, prema Statutu, samo Skupština Podružnice na kojoj bi trebao prisustvovati i delegat Admiralata i Upravnog odbora Mornarice, dr. Branko Sbutega je izjavio da će sazvati Skupštinu Podružnice krajem novembra i da će o tome obavijestiti Admiralat i Upravni odbor kako bi poslali delegata koji bi pomogao da se na Skupštini riješe problemi.

Međutim, Skupština ?! je sazvana 18. novembra i bez poziva predstavnicima Admiralata i Upravnog odbora te je donjeta je odluka da beogradska podružnica više ne bude u sastavu kotorske organizacije.

3 Komentari

  1. Pustite dr Branka Zbutegu neka radi po svome ,nije ni prvi ni posljednji Bokelj koji je izdao principe zajedništva .Takvi mangupi su često nanosili veliku štetu ,ali ovaj to ne može,NEMA KAPACITETE ZA TO..
    PRIVATNA SU TO POSLA.

  2. Nažalost dr. Branko Sbutega je indokrinirani veliki srbijanac KAO gotovo I SVI BOKELJI koji su bitisali TAMO GORE..Nijesu strosejedioci Boke hrvati REČE nego bokelji kaže dr i ostade živ (noravno DA SU ŽIVLJELI I SRBI a oni nijesu Bokelji po njemu). Mislim da je potonji put nešto PAL…… na promociji knjige nažalost i to đe nego u Tivtu..E da mi je znat ko ga je platio za to..Najbolji prijatelj mu je deboto onaj Bećković što je reko prije mene će nestati Crne Gore ali je itekako dobijao nagrade od ovijeh vlasti godinama i to u đe nego onamo okle je rođen nesreća jedna…

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.