20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

„Podmorničari u ratu i miru – asovi i heroji“

Noć Muzeja - Pomorska Zbirka Tivat
Pomorska Zbirka Tivat

Promocija knjige „Podmorničari u ratu i miru – asovi i heroji“ autora Tomislava Draškovića, penzinosanog kapetana fregate JRM iz Splita, biće održana u utorak 11.avgusta sa početkom u 21 sat na platou ispred podmornice „Heroj“ u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra.

Riječ je o veoma interesantnoj publikaciji koja na sažet način govori o istorijatu podmorničkih dejstava u Prvom i Drugom svjetskom ratu, istaknutim podmorničarima –asovima koji su se na stranice istorije upisali svojim ratnim podvizima i junaštvom, ali i mirnodopskim poduhvatima podmorničara što su, eksploatišući mogućnosti nove nuklearne pogonske tehnologije, hrabro otišli u do tada nepoznate i neistražene zabačene djelove svjetskih okeana, kao što je to učinila američka podmornica „Nautilus“ 1958 godine koja je prva u podvodnoj vožnji, prošla ispod Sjevernog pola.

Ovdašnjoj publici knjiga će biti još interesantnija zbog činjenice da se dobar dio opisanih dešavanja, posebno u doba Prvog svjetskog rata, veže za Boku Kotorsku koja je tada bila glavna operativna baza austro-ugarskih i njemačkih podmornica koje su djelovale na Mediteranu. Stoga su bokeljske obale bile svjedokom mnogih zanimljivih poduhvata „podmorskih lovaca“ kako neki nazivaju podmorničare, mjesto gdje su snimljeni prvi i posljednji kadrovi prvog dokumentarnog filma o podmorničarima u svijetu, ali i obale na koje su se dolazili neki od najvećih asova tog izuzetno teškog i opasnog zanata poput Lotara Arnoa De la Perijera, Ota Hersinga, Georga fon Trapa, Vatera Forstmana, Maksa Valentajnera, čak i samog Karla Denica…

O knjizi će pored autora, govoriti i viceadmiral u penziji Fridrih Moreti – nekadašnji komandant Flote JRM, novinar i publicista Siniša Luković i Dražen Jovanović, kustos Zbirke pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru.

Podmornica 821 Porto Montenegro
Podmornica 821 Porto Montenegro

Pored književne večeri Tomislava Draškovića, u utorak 11.avgusta će na manifestaciji kulture „Purgatorije“ u Tivtu biti izvedena i pozorišna predstava „Na kotorskom dvoru“ u produkciji Tetara 303 iz Kotora. Ovu humorističko – satiričnu komediju, koja povezuje prošlost i sadašnjost na jedan moderan način, napisao je i režirao Dragan Buzdovan. Predstava, prožeta humorom i satirom, preslikava zbilju i opominje sve one koji mogu popraviti stvarnost. Savremena je i ima puno muzičkih numera, kao i video materijala sa kojima glumci povezuju prošlost i sadašnjost. Komad „Na kotorsom dvoru“ biće izveden na tivatskoj ljetnjoj pozornici sa početkom u 21 sat.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije