10 C
Kotor

Slušaj online radio

Podmorničari iz Crne Gore na 53. Kongresu podmorničkih veterana svijeta

Pula panorama - foto Wikipedija
Pula panorama – foto Wikipedija

Četvoročlana delegacija Udruženja građana „Podmorničar“ iz Tivta otputovala je za Pulu gdje sutra počinje 53. Kongres podmorničkih veterana svijeta. Na čelu delegacije našeg udruženja koje okuplja bivše jugoslovenske podmorničare u Crnoj Gori, je kapetan bojnog broda u penziji Rajko Bulatović, posljednji komandant 88.Flotile podmornica RM VJ.

Četvorodnevni skup u Puli, okupiće preko 180 podmorničkih veterana iz 21 države sa pet kontinenata svijeta. Među učesnicima su i neke od legendi svjetskog podmorničarstva, poput kapetana bojnog broda u penziji Igora Kurdina, predsjednika Udruženja podmorničara Rusije iz Sankt Petersburga. Kurdin je bio 1986 bio zamjenik komandanta na sovjetskoj nuklearnoj balističkoj podmornici K-219 koja je oktobra 1986, nakon požara i eksplozije, potonula u Atlantiku u blizini Bahama dok je bila na redovnoj patroli, noseći 15 balističkih raketa sa nuklearnim bojevim glavama, usmjerenih u ciljeve u SAD.  Ruski podmorničar kasnije je o ovom incidentu u kome je poginulo 6 njegovih kolega, jednom od najvećih tokom Hladnog rata, kao ko-autor, napisao knjigu „U neprijateljskim vodama“, po kojoj je 1997 snimljen istoimeni akcioni film sa holivudskim zvijezdama Matrinom Šinom, Rutgerom Hauerom i Maksom von Sidouom u glavnim ulogama.

Inače, Organizacioni komitet međunarodnog Udruženja podmorničkih veterana povjerio je organizaciju 53. ISC (International Submariners Congress) hrvatskoj udruzi „Podmorničar“ iz Pule povodom obilježavanja 150 godina od izuma torpeda u Rijeci, 110 godina od početka gradnje podmornica u Puli i Rijeci, te 50 godina od početka vlastitog razvoja podmornica u Brodarskom institutu u Zagrebu, Brodoprojektu u Rijeci i Brodosplitu u Splitu.

“Važan argument za takvu odluku bio je i dokazana spremnost podmorničkih veterana iz Hrvatske na razvoju saradnje i prijateljstva među podmorničarima sa prostora bivše SFR Jugoslavije, koje je rezultiralo objavljivanjem brojnih stručnih radova, knjiga i monografije.”- kazao je predsednik organizacionog odbora 53. ISC, dr Andrej Korbar.

Oznaka kongresa u Puli
Oznaka kongresa u Puli

Ovaj veliki međunarodni skup podmorničkih veterana svijeta održava se pod pokrovitelkstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva odbrane Hrvatske.

Pored ostaloga, učesnici 53.Kongresa podmorničkih veterana svijeta u Puli, narednih će dana simbolično, u znak sjećanja na sve podmorničare i sve druge poginule mornare u proteklim ratovima, položiti vijenac u more sa palube broda u nedaleko od pulske tvrđave Muzil, na mjestu u blizini pozicija gdje su u Prvom svjetskom ratu potopljeni autrougarski bojni brod “Viribus Unitis” i francuska podmornica “Curie”, odnosno kod Rovinja gdje su stradali austrougarski putnički parobrod “Baron Gautch” i italijanska podmornica F-14.

Najčitanije