Počinje sakupljanje podataka o morskim strujama u zalivu Boke Kotorske

Drifteri će plutati po zalivu

Spuštanje driftera u more
Spuštanje driftera u more

Institut za biologiju mora iz Kotora, u ponedjeljak, 26. septembra počeće sa realizacijom aktivnosti na mjerenju i analizi površinskih morskih struja u Bokokotorskom zalivu.

“Ova aktivnost se realizuje u okviru BIO-ICT projekta, prvog centra uspješnosti u Crnoj Gori. Za potrebe mjerenja smjera i brzine morskih struja u more će se baciti posebni instrumenti – “drifteri”, u svakom zalivu posebno, te će se putem sateliskog signala pratiti njihovo kretanje.

Veličina driftera je 1,5 metara i oni stoje u uspravnom položaju u morskoj vodi, od čega 0,5 metara vidljivo i nalazi se iznad površine mora.”- saopštio je danas direktor Instituta, dr Mirko Đurović.

Iz te naučne ustanove apelovali su na sve učensike u pomorskom saobraćaju, lokalne ribare i turiste, da prilikom vožnje kroz Bokokotorski zaliv obrate dodatnu pažnju na ove uređaje, kako bi izbjegli eventualni sudar i izazvali oštećenje plovila i samih “driftera”.

“Zbog mogučnosti da se neki od “driftera” nasuka na obali, molimo lokalno stanovništvo i turiste da ukoliko ih primijete, obavijest nas na brojeve telefona 068 070 539 i 032 334 569.

Institut za biologiju mora Kotor
Institut za biologiju mora Kotor

Institut za biologiju mora se zahvaljuje svima na saradnji te se nadamo da će i ovaj kao i prethodni projekti, dovesti do novih naučnih saznanja o Bokokotorskom zalivu, a sve u cilju njegovog održivog korišćenja  i zaštite.”- naglasio je Đurović.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.