Počinje polaganje energetskog kabla koji će povezati Crnu Goru i Italiju

podmorski-kabal-crna-gora-i-italija
podmorski-kabal-crna-gora-i-italija

Na sjevernoj zoni rta Ponta, u blizini plaže Jaz, danas će početi polaganje energetskog kabla koji treba da poveže Crnu Goru i Italiju. Najavljeno je da će svečanosti prisustvovati premijer Milo Đukanović i glavni izvršni direktor italijanske Terne Mateo del Fante.

Kada projekat bude gotov, Crna Gora će biti u središtu energetskih tokova povezujući se sa energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope. Kopneni dio kabla sa crnogorske strane dužine je oko šest kilometara, dok je sa italijanske strane, iz Peskare, već položeno 136 kilometara podmorskog kabla, a ukupna dužina kabla biće 440 kilometara.Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je početkom avgusta građevinsku dozvolu kompaniji Terna Crna Gora za postavljanje podmorskog energetskog kabla od Italije do Crne Gore, kroz crnogorsku teritoriju.

Građevinska dozvola se izdaje za postavljanje 500 kilovoltnog (kV) HVDC podmorsko/podzemnog kabla za prenos električne energije, dionica kroz Crnu Goru u okviru Detaljnog prostornog plana (DPP) za koridor dalekovoda 400 kV sa optičkim kablom od Crnogorskog primorja do Pljevalja i podmorski kabl, 500 kV, sa optičkim kablom Italija Crna Gora navodi se u rješenju Ministarstva.Trasa kabla počinje od ulaska u teritorijalne vode Crne Gore i završava se priključenjem na konvertorsku stanicu u Lastvi Grbaljskoj.

Polovi podmorskog kabla se polažu na morsko dno u okviru teritorijalnih voda Crne Gore. Izlaz kabla na kopno je predviđen na sjevernoj zoni rta Ponta u blizini plaže Jaz objašnjeno je u rješenju.Najavljeno je da će se istovremeno i paralelno sa energetskim položiti i optički kabl za telekomunikacione veze.Obaveza Crnogorskog elektroprenosnog sistema, u kojem je Terna vlasnik 22 odsto kapitala, je da izgradi 400 kV dalekovod Lastva Čevo Pljevlja, uključujući i trafostanicu Lastva.

Za izgradnju TS Lastva kao dio glavnog projekta investiraće se 38,5 miliona eura, dok će investicija za dalekovode od Lastve do Čeva iznositi 28,5 miliona eura, a za dalekovod od Čeva do Pljevalja 39 miliona eura. Ugovor o povezivanju Italije i Crne Gore energetskim kablom potpisan je sredinom novembra 2010. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko milijardu eura.

 

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.