Početkom jula u Boki će se sastati hidrografi iz 26 država

Konferencija Hidrografske komisije za Mediteran i Crno More u Boki

Gloginja i Mitrovic na konferenciji IHO u Monaku

Crna Gora će od 4. do 6.jula biti domaćin konferencije Hidrografske komisije  za Mediteran i Crno More (MBHC) – kazano nam je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS).

Sektror za hidrografiju ove državne naučne institucije, biće domaćin susteta delegacija nacionalnih hidrogradskih službi 21 države članice MBSHC, pet država pridruženih članica te Komisije, kao i nekoliko predstavnika značajnih proizvoođača hidrografsko-okeanografsko-kartografske opreme i softvera. Očekuje se da će se počatkom jula u hotelu „Park“ u Bijeloj gdje će se održati konferencija, okupiti preko 50 delegata, a to će biti prvi put u njenoj istroji da je Crna Gora domaćin ovako značajnog međunarodnog hidrografskog skupa.

Inače, crnogorska delegacija koju su činili direktor ZHMS mr Luka Mitrović i hidrograf, kapetan korvete Branislav Gloginja, učestvovala je na  19. konferenciji Međunarodne hidrografske organizacije IHO koja je nedavno održana u Monaku. IHO je međunarodna tenička i konsultativna organizacija  čiji je glavni cilj da obezbjedi sigurnu navigaciju i neophodne podatke za obavljanje niza privrednih, vojnih i naučnih aktivnosti na moru, odnosno da sva svjetska mora, okeani i plovni putevi budu adekvatno premjereni i kartirani. Crna Gora je preko ZHMS članica IHO-a od decemra 2013., jer jedino ZHMS kod nas spriovodi hidrografska mjerenja i obavlja kartografsku djeltnost po međunarodnom IHO standardu S-44, te raspolaže najmodernijom specijalnom opremom i sredstvima.

Inače, 19.konferencija IHO u Monaku, okupila je  preko 300 delegata iz 87 zemalja članica, a tokom ovog skupa, pored izbora novog rukovodstva IHO,  usvojene su nove regulative iz oblasti hidrografije koje su obavezujuče za države članice, jer dopinose povećanju opšte sigurnosti plovidbe.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.