7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Početkom jula u Boki će se sastati hidrografi iz 26 država

Gloginja i Mitrovic na konferenciji IHO u Monaku

Crna Gora će od 4. do 6.jula biti domaćin konferencije Hidrografske komisije  za Mediteran i Crno More (MBHC) – kazano nam je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS).

Sektror za hidrografiju ove državne naučne institucije, biće domaćin susteta delegacija nacionalnih hidrogradskih službi 21 države članice MBSHC, pet država pridruženih članica te Komisije, kao i nekoliko predstavnika značajnih proizvoođača hidrografsko-okeanografsko-kartografske opreme i softvera. Očekuje se da će se počatkom jula u hotelu „Park“ u Bijeloj gdje će se održati konferencija, okupiti preko 50 delegata, a to će biti prvi put u njenoj istroji da je Crna Gora domaćin ovako značajnog međunarodnog hidrografskog skupa.

Inače, crnogorska delegacija koju su činili direktor ZHMS mr Luka Mitrović i hidrograf, kapetan korvete Branislav Gloginja, učestvovala je na  19. konferenciji Međunarodne hidrografske organizacije IHO koja je nedavno održana u Monaku. IHO je međunarodna tenička i konsultativna organizacija  čiji je glavni cilj da obezbjedi sigurnu navigaciju i neophodne podatke za obavljanje niza privrednih, vojnih i naučnih aktivnosti na moru, odnosno da sva svjetska mora, okeani i plovni putevi budu adekvatno premjereni i kartirani. Crna Gora je preko ZHMS članica IHO-a od decemra 2013., jer jedino ZHMS kod nas spriovodi hidrografska mjerenja i obavlja kartografsku djeltnost po međunarodnom IHO standardu S-44, te raspolaže najmodernijom specijalnom opremom i sredstvima.

Inače, 19.konferencija IHO u Monaku, okupila je  preko 300 delegata iz 87 zemalja članica, a tokom ovog skupa, pored izbora novog rukovodstva IHO,  usvojene su nove regulative iz oblasti hidrografije koje su obavezujuče za države članice, jer dopinose povećanju opšte sigurnosti plovidbe.

Izvor:S. L.

Najčitanije