13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Početak februara donosi vremenski preokret!

Perast riva – foto Boka News

U utorak 31.januara očekuje nas promjenljivo oblačno vrijeme sa sunčanin intervalima i uglavnom suvo.

Tokom jutra, po kotlinama magla ili povećana niska oblačnost, a u noćnim satima, ponegdje padavine.Vjetar slab do umjeren, na sjeveru poslijepodne u pojačanju, južnih smjerova.

Jutarnja temperatura vazduha od -11 do 6, najviša dnevna od 2 do 13 stepeni.

Početak februara donosi vremenski preokret!

Na samom smo kraju januara, a već sada se zna da će u velikom dijelu Dalmacije ovogodišnji januar biti najhladniji posljednje 54 godine, odnosno od 1963. godine. Ne čudi to s obzirom na vrlo hladne dane u prvom dijelu mjeseca, a hladnoće nije nedostajalo ni u njegovoj zadnjoj dekadi, javlja portal crometeo.hr

Za razliku od decembra 2016. ovogodišnji januar ipak je većem dijelu Dalmacije donio od 50 do 100 litara oborine po kvadratnom metru. Neka područja dobila su nešto manje od spomenute količine, a dijelovi srednje i osobito južne Dalmacije i više. Bez obzira na to, najveći broj dana u januarau bio je suh, pod utjecajem stabilne anticiklone, pa sunčanih dana nije nedostajalo. I u unutrašnjosti zemlje siječanj će biti hladniji od prosjeka, u većini mjesta najhladniji januar nakon januara 1985. godine!

Već prvog dana februara uslijedit će promjena sinoptičke situacije. Okrenut će na jugo, stići će nam oblaci i malo kiše, a temperature zraka postupno će rasti, osobito noćne i jutarnje vrijednosti.

Tako će završiti poduža dominacija stabilne i hladne kontinentalne anticiklone, a približavanjem ciklona sa zapada počet će nam pritjecati sve topliji i vlažniji zrak.

Najčitanije