3 C
Kotor

Slušaj online radio

Počelo zatrpavanje podmorskog elektro kabla za Italiju

ARIADNE – foto www.shipspotting.com

Specijalni brod za off shore podvodne radove „Ariadne“ grčke kompanije Assodiving počeo je danas sa radovima na ukopavanju u morsko dno, podvodnog elektro-kabla Crna Gora-Italija u našim teritorijalnim vodama.

Radovi su započeli u blizini rta Jaz gdje kabel što ga gradi italijanska kompanija Terna „ulazi“ u more, a trajaće do ponedjeljka do kada će „Ariadne“ završiti zatrpavanje u morsko dno cijele dužine kabla koji prolazi kroz teritorijalnoi more Crne Gore do udaljenosti od 12 milja od obale.

Ovaj 130 metara dug i 25 metara širok specijalni brod od 11.719 tona, projektovan je i sagrađen 2009.godine u Norveškoj sa namjenom polaganja i zaštite podmorskih kablova, izvođenja i podrške ronilačkih i drugih podvodnih operacija. Pored ostale opreme i sistema za tzv.dinamičko pozicioniranje, „Ariadne“ raspolaže i sa dva daljinski upravljana podvodna robota-ronilice koje služe za obavljanje raznih vrsta podvodnih istraživačkih, građevinskih i radova na održavanju podmorskih instalacija.

Iz  Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore danas su preko obalne radio stanice Bar radio, emitovali oglaz za pomorce u kojem svim nautičarima, uz navođenje preciznih koordinata šest tačaka u akvatorijumu jugotapadno od Jaza u kojima će „Ariadne“ izvoditi opodvidne radove, nalažu da plove oprezno i drže se na udaljenosti od najmanje 500 metara od tog broda.

Izvor:S.L

Najčitanije