13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Počela „Kampanja 365“

Voda - Orjen
Voda – Orjen

U skladu sa kontinuiranim aktivnostima Planinarskog kluba „Subra“ usmjerenim na očuvanje i održivi razvoj hercegnovskog zaleđa, sa Orjenom kao njegovim stožerom, sa posebnim zadovoljstvom najavljujemo početak „Kampanje 365“. Ovaj simbolični naziv upravo govori o našoj namjeri da na ovom polju djelujemo kroz čitavu godinu, odnosno svih 365 dana.

Kampanja će se sastojati od više raznorodnih segmenata iz oblasti hidrologije krša, ekologije, istorije, održive gradnje i slično, kao i u pojačanom nadzoru u svrhu prevencije i brzog djelovanja u slučajevima ekoloških incidenata.

Prvi tema: „Voda u kamenoj utrobi Orjena“ startuje upravo danas, inicijalnim tekstom o rijetkim i s toga toliko dragocijenim izvorima na ovoj inače bezvodnoj planini. Akcenat stavljamo na njihovim najegzotičnijim i najskrivenijim pojavnim oblicima: izvorima-kapavicama i jamama-sniježnicama. I jedni i drugi danas su dobrim dijelom već zaboravljeni, tako da ovom akcijom želimo sačuvati znanje sakupljano vijekovima, budući da je u Orjenu katunovanje gotovo potpuno izumrlo, a lokacije otvoriti za neka nova žedna usta i oči gladne skrivenih dragulja našeg krša. Naime, namjesto nekadašnjih gorštaka i hajduka, danas ovakva mjesta sve više posjećuju planinari i ostali ljubitelji planine.

Kampanja "365" - Voda Orjen
Kampanja “365” – Voda Orjen

Osim teme o vodama, planirali smo i obraditi zaštićene biljne vrste Orjena, ukazati na dugotrajnu prisutnost građevinskih materijala štetnih po zdravlje u selima našeg zaleđa, još jednom istaknuti značaj starih pješačkih i kolskih puteva, raditi na podizanju svijesti o vrijednosti speleoloških sistema Orjena, sa naglaskom na očuvanju njihovog živog svijeta itd.

Voda Orjen
Voda Orjen

Važno je za istaknuti da nam u realizaciji „Kampanje 365“ dragocjenu pomoć pruža EPSCG (Elektro prenosni sistem Crne Gore), koji je, kao društveno odgovorno preduzeće, našao za potrebno i opravdano, da nakon ljetošnjeg (uspješno saniranog) incidenta, pomogne naše ekološke aktivnosti. Takođe, sa zadovoljstvom naglašavamo, da ostvarujemo odličnu saradnju i sa Turističkom organizacijom Herceg Novog, koja nas podržava u realizaciji redovnih aktivnosti na održavanju i poboljšavanju mreže markiranih planinarskih staza, glavne infastrukturne osnove za razvoj ovog vida turizma na Orjenu, kaže se u sopštenju iz PK “Subra”.

Najčitanije