Počela instalacija elektronske opreme za nadzor pomorske plovidbe

Do kraja godine tri nove senzorske stanice na primorju

Photo: Boka News
Photo: Boka News – Luštica

Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore u sklopu projekta IPA 2011, počela je sa instalacijom nove savremene opreme za nadzor i upravljanje pomorskim saobraćajem, odnosno VTMiS sistema (Vessel Traffic Monitoring Information System).

Izvođač radova je italijanska firma “Elman” koja će do kraja godine kompletirati tri nove senzorske stanice na Crnogorskom primorju – na brdu Obostnik na Luštici, Crnom rtu u Baru i na brdu Mavrijen kod Ulcinja.

“Nakon uspješno sprovedene planske dokumentacije, početkom avgusta. dobijena je građevinska dozvola za senzorsku lokaciju Obosnik na poluostrvu Luštica. Građevinski radovi su krenuli početkom septembra mjeseca, što je podrazumjevalo izradu betonske platforme potrebnu za antenski toranj radara, operativni kontejner i ostalu senzorsku opremu. Na već pripremljenoj podlozi i razvučenim instalacionim i infrastrukturnim elementima u oktobru se pristupilo krajnjoj fazi montiranja opreme.” -saopšteno je iz Uprave pomorske sigurnosti.

instaliranje opreme na Obostniku 2Nova oprema koja se montira na Obostniku, uključuje savremeni radar, AIS baznu stanicu, VHF simpleks primopredajnike, VHF dupleks primopredajnike, meteo senzore i radio goniometer.

Na Crnom rutu i Mavrijenu počele su pripreme za izvođenje građevinskih radova, a na tim stanicama instaliraće se ista oprema kakva je već postavljena na senzorskoj stanici na Obostniku. U toku su i instalacioni radovi na budućem VTMiS centru koji je smješten u objektu obalne radio stanice “BAR RADIO” u Dobroj vodi kod Bara.instaliranje opreme na Obostnbiku 1

VTMiS je složeni tehnički i informacioni sistem, namijenjen za praćenje, upravljanje i organizaciju pomorskog saobraćaja u unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnom moru i epikontinentalnom pojasu. Ovaj projekat vrijedan 1,8 miliona eura sprovodi se u cilju povećanja sigurnosti pomorske plovidbe, efikasnosti pomorskog saobraćaja i zaštite morskog prostora u Crnoj Gori, i obuhvata prikupljanje podataka o pomorskim objektima i pomorskom saobraćaju, davanje podataka pomorskim objektima, davanje plovidbenih savjeta i podrške u plovidbi pomorskim objektima, organizaciju plovidbe i upravljanje pomorskim saobraćajem.

Podaci dobijeni radom novog VTMiS sistema koristiće se za potrebe Uprave pomorske sigurnosti i drugih državih oragana Crne Gore, a prolijeđivaće se Evropskog agenciji pomorske sigurnosti EMSA i NATO-u.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.