10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Pobjedniku regate „Tisuću otoka“ vez u vrijednosti od 5 hiljada eura

Regata - Foto Boka News
Regata “Tisuću otoka” – Foto Boka News

Pripreme za održavanje velike transjadranske regate „Tisuću otoka“ koju će već treću godinu za redom, organizovati Jedriličasrki klub SCOR iz Rijeke i tivatski nautčki centar Porto Montenegro, u punom su jeku.

Regata će se jedriti od 20. do 27. septembra na ruti Rijeka-Tivat-Rijeka, u dvije etape, svaka dužine po 277 milja. Regatnim pravilnikom propisano je da jedrilice vozeći od Rijeke prema Tivtu, sa svoje lijeve strane moraju ostaviti ostrva Unije, Susak, Premudu, Dugi ostrvo, Kornat, Vis, Lastovo i Svetog Andriju, prije nego što uplove u Boku. U povratku prema sjeveru ka Rijeci, ista ta ostrva, moraju ostati sa desne strane broda. „Tisuću otoka“ otvorena je za brodove-jednotrupce tipa krstaš sa ORC sertifikatom i brodove sa dva odnosno tri trupa (katamarane i trimarane) sa MOCRA sertifikatom. Ukupnom pobjedniku regate u obje kategorije, pored ostalih priznanja, pripašće i posebna nagrada koju obezbjeđuje tivatski nautički centar- 5.000 eura u vrijednosti veza i usluga te marine, a koju pobjednik regate može iskoristiti u periodu od septembra ove, do istog mjeseca naredne godine.

Do sada se za učešće na ovogodišnjem izdanju regate „Tisuću otoka“ prijavilo ukupno 18 brodova iz Hrvatske Crne Gore, Austrije, Češke, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Italije, Slovenije, Velike Britanije i Čilea. Toliki broj jedrilica učestovao je u prošlogodišnjoj regati, pa je za očekivati da će „Tisuću otoka 2015“ zbog atraktivnosti akvatorijuma u kome se održava, ali i jedriličarskog i navigacijskog izazova koji to takmičenje predstavlja, u narednih skoro dva mjeseca privući još veći broj učesnika.

Rekord u prvoj etapi regate na relaciji Rijeka-Tivat iznosi 28 sati 41 minut i 6 sekundi, a postavio ga je 2013 godine mađarski krstaš „Wild Joe“. Rekod u obrnutom smjeru od Tivta prema Rijeci od lani drži maksi-jedrilica „Esimit Europa 2“ i iznosi 37 sati 17 minuta i 57 sekundi.

Upravo je „Esimit Europa 2“ bila najatraktiviji od svih dosadašnjih učesnika ove regate jer je riječ o pravom „bolidu formule 1 pod jedrima“. Ova ultratehnoloka jurilica dugačka 30 metara, koju vrtoglavom maksimalnom brzinom od preko 38 čvorova pogoni snaga vjetra, za sobom ima niz pobjeda na najvećim svjetskim regatama, a sa njome je lani na “Tisuću otoka” nastupila multinacionalna 18-to člana posada iz 11 država, predvođena čuvenim njemačkim skiperom, dvostrukom osvajačem America`s Cup-a Johenom Šumanom.

 Esimit Europa 2
Esimit Europa 2
Izvor:S. L.

Najčitanije