3 C
Kotor

Slušaj online radio

„Plavo zlato“

„Plavo zlato“
„Plavo zlato“

U sklopu 4. Sajma energetike koji se održava u Budvi od 21. – 25. septembra, juče je održana prezentacija pod nazivom „Plavo zlato“, u organizaciji  Sekretarijata za zaštitu životne opštine Tivat,  koju je  upriličila učenica četvrtog razreda Pavla Petrović pod mentorstvom prof. Nevenke Saveljić iz OŠ„Drago Milović“ iz Tivta.

Pavla Petrović, je u maniru pravog, iskusnog profesionalca  prezentovala svoje istraživanje, i uputilia  kratku poruku – i pouku:

„Voda nam je važna zato što bez nje ne bismo mogli da živimo. Nadam se da će buduće generacije paziti našu planetu, a za početak da ne bacaju smeće u vodu!!!

„Plavo zlato“
„Plavo zlato“

Sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost u Opštini Tivat Tatjana Jelić kazala je da ova ideja promoviše ekološko osvješčivanje građana.

„Opština Tivat  je, prema mojim saznanjima, jedina opština za sada koja ima tim dobrovoljaca koji se zove „Zeleni tim“, koji se bavi aktivnostima unapređenja održivog razvoja i u tom pravcu aktivira veliki broj građana, prvenstveno djece, u edukativne svrhe.

Plavo zlato
Plavo zlato

Upravo iz tog razloga danas je Pavla Petrović održala  prezentaciju  „Plavo zlato. Ona je  već nekoliko godina naš saradnik, sa  svojom uvaženom mentorkom prof. Nevenkom Saveljić,  i zajedno promovišu teme iz oblasti ekologije, sa entuzijazmom koji se danas, na žalost, rijetko može  naći.

„Plavo zlato“
„Plavo zlato“ – Pavla Petrović

Sama prezentacija govori o vodi kao skoro pa izumirućem resursu., što prijeti da nas dovede u jedno opasno, potčinjeno stanje, kao zajednice i društva.

Ono što ovu prezentaciju posebno čini bitnom i zbog čega je danas i dobila mjesto na Jadranskom sajmu  jeste činjenica da je ona faktički istraživački rad djevojčice iz četvrtog razreda osnovne škole.

„Plavo zlato“
„Plavo zlato“

Svako ko je pažljivo ovo danas saslušao,  sigurno je  ostao zatečen. Sa dužnom pažnjom su svi pratili ono što Pavla ima da nam kaže,  i mislim da su svi odavde izašli sa vrlo zamišljeni šta se čini našoj planeti danas, koliko nam je značajna voda i koja opasnost može da nam prijeti“ kazala je Jelić.

Najčitanije