16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Plaćamo cijenu polarne hladnoće – zelena salata 3,5 eura

Zelje

Polarna zima, niske temperature, led, vjetar, snjeg i kiša upropastili su nasade povrća u Italiji i Španiji, koji su najveći proizvođači i izvoznici povrća u Evropi.

Kod nas je, nažalost, situacija ista. Polarne hladnoće uništile su domaću poljoprivrednu proizvodnju.

U Zeti vjetar je pocjepao brojne plastenike, verdura promrzla… rezultat značajno povećanje cijena povrća kako u Evropi, tako i kod nas na pijacama i u supermarketima.

Kako kažu potrošači nije riječ o malom poskupljenju. U Boki zelena salata stigla je do 3,5 eura za kilogram, blitva 2,5 eura, brokoli 4,20 eura, karfiol 2,50 eura, krastavci 2,70 eura, selen 2,10 eura,  paprika 2.30 eura, kelj 1,70 eura, bolancane 3,60 eura….Za utjehu kupus možete kupiti po 0,35 eura.

Mnoge evropske zemlje uvoze povrće iz južne Španije, koja je uvek garantovala sigurnu isporuku ovog povrća tokom zime. Nestašica povrća je otišla toliko daleko da su se potrošači žalili na društvenim mrežama.

Zelena salata

Južna Španija je riznica povrća za cijelulu Evropu tokom zime. Uoči Božića za četiri dana palo je kiše i sniijega koliko u Londonu za šest meseci. Bio je to potop. Mnogi usevi su uništeni. Hladan talas koji je pogodio Evropu od početka godine samo je pogoršao stanje.

Naranče

Prema podacima CNN, snabdevanje povrćem iz tog regiona sada je 40 odsto manje.

Ipak, stručnjaci kažu uskoro kreće novi, proljećni ciklus sjetve i sadnje povrća pa će se s većom ponudom i cijene vratiti u normalu.

Limun promrzli

Stabilizacija cijena na pijacama očekuje se tek za oko mjesec dana, kada dospiju prozvodi koji su uspjeli preživjeti polarnu hladnoću neuobičajenu za mediteransko podneblje, poručuju strčnjaci.

Najčitanije