10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

PK “Subra” organizovao akcije čišćenja tvrđava Tajno brdo i Španjola

Članovi PK “Subar” u saradnji sa Tritlon klubom iz Herceg Novog proteklih dana organizovali su čišćenje tvrđava u zaleđu Hercegnovog Španjoile I Tajnog brda.

Čišćenje Tajnog brda (kod sela Kameno) obavljeno je proteklog vikenda, skupljeno je smeće koje se tu dijelom nalazilo još od vremena zadnje vojne upotrebe objekta, od NATO bombardovanja 1999. godine. Takođe, ovom prilikom je dodatno poboljšan prilaz tvrđavi, a uređena su i dva vidikovca na vrhu, gdje bi, u saradnji sa Komunalno-stambenim i MZ Kameno-Žlijebi, tokom ove godine valjalo postaviti i klupe.

Čišćenje tvrđave Španjole od vegetacije i smeća organizovano je juče u popodnevnim satima i jutros. Od vegetacije je rašćišćen prolaz kroz tvrđavu na bedeme, kao i cijela šetnica na zidinama. Zeleni otpad je iznešen iz tvrđave, a Stambeno komunalno je obećalo kamion za dalji transport zelenog otpada tokom današnjeg dana. Smeće, većinom zaostalo još od ljetos je sakupljeno iz svih pristupačnih dijelova tvrđave i odloženo u kontejner. Zabrinjavajuće je da su dio ovog otpada, gdje se inače često i djeca kreću i igraju, činili odbačeni špricevi.

Na ovaj korak smo se odlučili da damo naš skromni doprinos uređenju grada pred nastupajući Praznik mimoze. Smatrajući da je potrebno naše znamenitosti držati u prihvatljivom stanju i van ljetnje sezone, kad Španjola ima najveću posjetu. Nadamo se da ćemo na ovaj način pomoći rad komunalnih službi grada u zajedničkoj težnji da Herceg Novi predstavimo u što boljem svjetlu. Akcije su izveli volonteri planinarskog kluba “Subra”, na Tajnom brdu samostalno, a na Španjoli sa članovima Triatlon kluba “Herceg Novi”, kojima je Španjola cilj predstojeće trke “Novska skalinada”, planirane za 8. februar, a u okviru Praznika mimoze. U ove dvije akcije učestvovalo je ukupno 18 ljudi – kaže se u saopštenju iz PK “Subar” H. Novi.

Iz planinarskog kluba “Subra” ujedno podsjećaju članove i pozivaju ostale zainteresovane, da je za četvrtak (29. januar) u 19 sati, u prostorijama MZ Srari grad (kod Sat kule) zakazana redovna Godišnja skupština ovog kluba.

Najčitanije