Pješačko – edukativna tura Kotor – Krstac

Grupa od tridesetak srednjoškolaca, u organizaciji Kulturnog centra Nikola Đurković Kotor / Gradske biblioteke i čitaonice, JU Gimnazije Kotor i Planinarskog kluba Vjeverica,učestvovala je u pješačkoj turi Kotor  ̶  Krstac koja je održana 30. septembra 2017. godine u sklopu 9. Pješačkog dana Kotor  ̶  Lovćen  ̶  Kotor koji je organizovao Planinarski klub Vjeverica iz Kotora. Tokom ove ture maturantkinje gimnazije Katarina Živković i Teodora Abazović su prezentovale  kratka izlaganja koja su pripremile uz konsultaciju profesora istorije Miroslava Kilibarde i upoznale učenike sa istorijatom kulturno – istorijskih spomenika koje su obisli: Crnogorski Pazar, Kotorski bedemi i tvrđava San Đovani, Crkva Svetog Juraja u Špiljarima…

Maturantkinja Jelena Kovačević je osmislila dizajn majica koje su nosiliučenici, a koja je na simboličan način predstavila cilj ovog programa da se u isto vrijeme popularizuje kulturna i prirodna baština Boke i Crne Gore. Ovaj program je finansiralo Ministarstvo kulture Crne Gore u sklopu obiljezavanja međunarodne inicijative Dani evropske baštine 2017. godine sa temom Kultura i priroda.

Dani evropske baštine obilježavaju se u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, a bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što predstavlja zajedničko kulturno nasljeđe evropskih zemalja. Pokrenuta 1985. godine u Francuskoj, manifestacija je organizovana kao zajednička inicijativa Evropske Unije i Savjeta Evrope od 1999. godine, a obilježava se u septembru mjesecu, sa više od 70.000 događaja organizovanih širom Evrope.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.