4 C
Kotor

Slušaj online radio

Pješačenje i razotkrivanje tajni hercegnovskog zaleđa

HN – zaleđe

„Đir oko Čakotina“, još jedan program u okviru kalendara „Zimski gušti na Orjenu“, koja će se održati u subotu, 18. februara, održaće se najavljuju iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

– Pridružite nam se u upoznavanju hercegnovskog zaleđa! Vodimo vas na Čakotin, vrh-vidikovac s pogledom na ulaz u Boku Kotorsku, mjesto koje je u rimskom razdoblju funkcionisalo kao utvrđenje, a čiji se ostaci i danas razaznaju, poziva rukovodilac Agencije Željko Starčević.

Polazak je zakazan u 9 sati, od raskrsnice ispred samoposluge Voli na Toploj II.  Koristeći prečicu kroz prirodu, učesnici će šetati preko Ustaničke ulice i starog pješačkog puta do sela Trebesin, gdje će u konobi Tripkovića biti priređeno kraće osvježenje.

Nakon odmora, pješačkim putem će produžiti ka Čakotinu (440 m), najvišoj koti na ovoj turi i glavnoj destinaciji. Uslijediće razgledanje ostataka prošlosti, fotografisanje na vrhu, zatim kratki izlazak na magistralni put do odmorišta “Kotobiljski izvor”, pa kroz sami Kotobilj do Matkovića mosta, još jedne od atrakcija na ovoj kružnoj turi. Silazeći pješačkim putem dalje ka gradu, zatvara se krug i izlazi na početno mjesto na Toploj, negdje oko 13 sati.

Trasa ture HN – Čakotin

Gledaćemo usput pokazati i ubrati nešto od samoniklog jestivog bilja, prisutnog i u ovim zimskim mjesecima, pa ponesite i kakvu kesicu, ili bolje platnenu vrećicu za zelen. kaže Starčević.

Tura je pogodna za sve ljubitelje prirode, mada je poželjna makar minimalna kondicija.

Učešće punoljetnih lica je na sopstvenu, a djece na odgovornost roditelja, odnosno staratelja (koji moraju biti prisutni).

Učešće je besplatno. Poželjno je imati opremu za slučaj kiše. Tura će biti otkazana samo u slučaju izuzetno kišovitog vremena i grmljavine.

HN – zaleđe

Kako obavještavaju iz Agencije, „Đir oko Čakotina“ organizuje se namjesto prvobitno planirane gradnje sniježnog skloništa na Orjenu, koja se odgađa dok se stvore povoljniji vremenski uslovi za tu aktivnost.

I ovaj događaj  je dio zajedničkog kalendara dešavanja „Zimski gušti na Orjenu“, koji Agencija organizuje uz podršku Opštine Heeceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Najčitanije