13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Piter Mank ne prodaje Porto Montenegro

Porto Montenegro
Porto Montenegro

Kompanija Adriatic Marinas d.o.o. koja stoji iza projekta razvoja luksuznog nautičko-turističkog centra i marine za mega jahte Porto Montenegro u Tivtu, saopštila je juče da se taj kompleks ne prodaje, već da se u realizaciju tog projekta uključuju dodatni novi investitori.

Nedjeljnik „Monitor“ objavio je juče da je uprava kompanije koja je u većinskom vlansištvu kanadskog milijardera Pitera Manka angažovala „uglednu američku konsultantsku firmu za posao izrade objektivne procjene vrijendosti tivatske marine, na osnovu koje kompanija Adriatic Marinas mže izaći na međunarodno tršište nekretnina“.

„Dodatni zadatak američkih ekonomskih eksperata je da nakon procjene, na svjetskom tržištu pronađu investicione fondove ili kompanije koje bi bile spremne na ulaganja u marinu, davanje investicionih zajmova ili kupovinu određenog paketa akcija dioničarskog društva Adriatic Marinas.“ – piše „Monitor“, iako Adriatic Marinas nije dioničarsko, već društvo sa ograničenom odgovornošću.

Pored Pitera Manka i njegovog sina Entonija, suvlasnici Adriatic Marinasa su i francuski milijarder Bernar Arno, britanski bankarski moguli lord Džejkob i njegov sin Natanijel Rotšild, jedan od čelnika „Glenkora“ Ivan Glasenberg, kao i ruski oligarh Oleg Deripaska čiji je CEAC premijer Milo Đukanović nedavno nazvao „neodgovornim investitorom koji je ugrozio imovinu države Crne Gore“ u slučaju KAP-a. Među manjim vlasnicima Adriatic Marinasa ima i državljana Crne Gore.

Iz PR službe Porto Montenegr juče su na „špekulacije o prodaji Porto Montenegra“ reagovali saopštenjem u kome tvrde da se lukuszna tivatska marina ne prodaje „već se dovode novi investitori“.

Photo. Boka News
Photo. Boka News

„Od osnivanja Porto Montenegra, u Crnu Goru smo privukli brojne investicione partnere i davaoce kapitala, kako bi zajedno finansirali projekat koji se danas smatra jednom od najuspješnijih kompanija u regionu. Naš konstantni uspjeh i rast iziskuju dodatne finansijske partnere, jer je naša želja da zajedno znatno više ulažemo u Crnu Goru, a ovo je izuzetna prilika da naši sadašnji i potencijalni budući partneri unaprijede i učestvuju u kreiranju naše zajedničke budućnosti.Radujemo se najavljivanju daljih velikih novih investicija u Crnu Goru, za koje vjerujemo da će poduprijeti našu viziju stvaranja vodeće matične luke za megajahte i destinaciju za uživanje u Tivtu, koja više nije san, već vrlo jasna stvarnost.” – stoji u njihovom saopštenju.

Adriatic marinas je nedavno u Podgorici, predstavljajući projekat Porto Montenegro zajednici stranih investitora, objavio da je u njega od 2007 do danas investirano 280 miliona eura.

Zanimljivo je da većinu ulaganja u gradnju luksuznih stanova čija je prodaja ključni biznis Adriatic Marinasa, praktično “pokrivaju” sami njihovi kupci jer oni u četiri rate, izmiruju kompletnu vrijednost stana kojeg su kupili još dok teče njegova izgradnja i prije nego što dobiju ključ u ruke. Tek manji broj stanova proda se nakon završetka pojedine stambeno-poslovne zgrade Porto Montenegra kakvih je do sada izgrašeno pet, a šesta je u gradnji. Aktuelna druga faza širenja te marine i gradnja novih vezova za jahte, vrijedna 32 miliona eura, finansira se kreditom koji je Adriatic Marinas uzeo kod jedne od crnogorskih banaka – podgoričke “Erste banke”.

Najčitanije