22 C
Kotor

Slušaj online radio

Pinjatić- biće bolja godina nego lani

Aerodrom Tivat
Aerodrom Tivat

Za prvih sedam mjeseci ove godine aerodrom Tivat prihvatio je i opslužio ukupno 3.056 aviona što je 2 odsto više nego u istom periodu lani, dok je kroz terminalnu zgradu do 1.avgusta ove godine prošlo ukupno 492.067 putnika, što je 4 odsto manje nego za sedam mjeseci 2014.

„Razlog za nešto manji ukupni dosadašnji broj putnika je prvenstveno u velikom padu koji smo tokom maja i juna imali sa ukrajinskog tržišta gdje je promet, zbog poznatih okolnosti u toj državi, bio za čak 64 odsto manji nego lani. Ipak, tokom cjelog jula i prvih deset dana avgusta bilježimo rekordne rezultate i povećan promet, odnosno rast broja aviona od 14 posto i prometa putnika od 6 posto u odnosu na isti period lani, tako da je više nego izvjesno da ćemo ovaj blagi minus iz prvog dijela poslovne godine, više nego nadoknaditi.“- kazao je direktor aerodroma Tivat Damir Pinjatić. On je dodao da po najavama prevoznika, slijedi izuzetno uspješan avgust, a povećan obim prometa u odnosu na lani biće i u spetembru, zbog čega su u poslovodstvu tivatske vazdušne luke uvjereni da će ove godine nadmašiti rekordnu lanjsku u kojoj je aerodrom imao ukupan promet od oko 910 hiljada putnika.

„U odnosu na lani, kada su nam subote bile „udarni dani“ u sedmici po obimu prometa, što se zadržalo i ove sezone, ove godine bilježimo i značajno uvećanje prometa petkom pa umjesto prologodišnjih oko 7 hiljada putnika dnevno, sada petkom imamo između 8,5 i 9 hiljada putnika. Osim ukrajinskog koje bilježi pad, sva ostala naša glavna tržišta – srpsko, rusko, zapadnoevropsko i bjelorusko bilježe ili iste rezultate kao lani, ili lagani rast.“- ističe Pinjatić dodajući da trenutno, u špicu sezone, na pistu pored obele Tivatskog zaliva dnevno slijeće od minimum 35 do najviše čak 69 aviona.

Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) će sa oko 30 miliona eura kreditirati modernizaciju i proširenje kapaciteta aerodroma Tivat

Inače, na jesen bi napokon, trebalo da krenu i ozbiljniji koraci u pravcu dugoočekivane modernizacije i proširenja kapaciteta najprometnijeg crnogorskog aerodroma. Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja će sa oko 30 miliona eura kreditirati modernizaciju i proširenje kapaciteta aerodroma Tivat, gotovo su svakodnevno prisutni na terenu, pripremajući se zajedno sa poslovodstvom aerodroma, za početa tog obimnog posla.

Direktor aerodroma Tivat Damir Pinjatić
Direktor aerodroma Tivat Damir Pinjatić

„Ušli smo u finalnu fazu odobrenja ugovora o kreditiranju sa EBRD, u oktobru bi trebao da bude raspisan tender za izradu idejnog riješenja nove terminalne zgrade, a u novembru i tender za njeno projektovanje i izgradnju. Plan je da u martu ili aprilu naredne godine počnu radovi na izgradnji nove terminalne zgrade, a u septembru ili oktobru 2016 i radovi na proširenju aerodromske platforme, izgradjom još dvije nove parking pozicije za velike avione iz tzv „D“ kategorije. Ukoliko sve bude išlo po očekivanjima, aerodrom bi najkasnije do početka ljetnje szone 2018 godine, trebao da bude u potpuno novom ruhu – sa terminalom ukupne površine do 13 hiljada kvadrata i platformom na koju će se istovremeno moći smjestiti do 9 velikih putničkih aviona, te spreman za obim prometa i do 3 miliona putnika godišnje.“- kazao je Pinjatić.

Na jesen će početi i izgradnja novog kontrolnog tornja i prostorija za Aerodromsku kontrolu letjenja Tivat u što će Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA, investirati oko 4 miliona eura.

Najčitanije