8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Pine u punom sjaju krajem oktobra

Nakon pauze zbog špica ljetnje turističke sezonme, radovi na rekonstrukciji i uređenju gradske rive i šetališta Pine u Tivtu su nastavljeni ovih dana. Majstori i mašine nikšićke firme „Elnag“ koji su radove na Pinima započeli prije skoro godinu dana, opet su u pogonu,a Tivćani se nadaju da će se cijeli posao konačno i završiti, punih pet mjeseci nakon planiranog roka.

„Ponovno smo aktivirali gradilište i u toku je popločavanje kamenom preostalih oko 2 hiljade kvadrata površine rive i šetališta. Svi građevinski radovi su završeni i sada su uz popločavanje, preostali samo zanatski poslovi. Kamene ploče su već izrezane i nalaze se na lageru, u skladištu je već i oprema za podnu javnu rasvjetu, a na putu prema Crnoj Gori iz Francuske su i posebno za ovaj projekat rađeni stubovi javne rasvjete koji će stići do kraj ovog mjeseca.“- kazao je juče  direktor Direkcije za investicije i razvoj Opštine Tivat Peđa Obradović koji dnevno koordinira radove na Pinima. On je podsjetio da su za Pine, po posebnoj narudžbini i dizajnu, u „Filipsovoj“ fabrici u Francuskoj izrađena 22 manja i pet velikih stubova javne rasvjete. Novi urbani mobilijar koji će se postaviti na rivi i šetalištu je isporučen i njegova ugradnja počeće do kraja nedjelje, a onda slijedi i uređenje i obogaćivanje zelenih površina koje će se raditi u koordinaciji sa Službom Gradskog zelenila JKP Tivat.

„Ukoliko nas posluže meteo-uslovi, kompletan posao na Pinima biće završen do kraja narednog mjeseca kada ćemo imati spreman ovaj objekat za tehnički prijem.“- zaključio je Obradović. [quote_box_right]Zbog tehničkih razloga, odustalo se od planirane gradnje fontane na gradskoj rivi gdje je umjesto toga, napravljen Sunčani sat, dok je novoizgrađeni dio rive – tzv. plutajuće guvno na južnom dijelu Pina, ukrašen ornamentom ruže vjetrova.[/quote_box_right]

U rekonstrukciju i uređenje gradske rive i šetališta koji se obavljaju po projektu podgoričke firme „Studio Synthesis“, Opština Tivat i JP „Morsko dobro“ Budva uložili su preko 2,2 miliona eura. Radovi su počeli u okrobru prošle godine i izvodili su se uz niz problema sa tehničkom dokumentacijom, nepostojanjem evidencije podzemnih instalacija i slabom organizacijom izvođača, zbog čega su drastično kasnili, a najljepši dio Tivta u neprimjerenom stanju je dočekao i proveo špic glavne ljetnje turističke sezone.

Najčitanije