8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Pine i zvanično otvoreno uz Žućenica fest i nastup Rozge

Preko hiljadu ljudi okupilo se sinoć na gradskoj rivi Pine u Tivtu gdje je gastro-feštom „Pjat od žućenice“ i velikim koncertom hrvatske pop zvijezde Jelene Rozge i zvanično otvorena rekonstruisana i novouređena gradska riva i šetalište na Obali maršala Tita.

U realizaciju projekta na ukupnoj površini od oko 10,5 hiljada kvadrata, a koji je potrajao skoro dvije pune godine, uloženo je ukupno oko 2,3 miliona eura. Od toga je JP „Morsko dobro“ Budva investiralo 1.395.216 eura , a ostatak Opština Tivat.

„Mislim da smo dobili predivnu rivu, trg i šetalište koji čine srce Tivta. Pine su sada sređene tako da se ne postidimo od onoga što su naši partneri, najrenomiraniji strani investitori napravili tik pored tivatske rive, na prostoru Porto Monteneg. Mislim da su Tivat i Crne Gora ovdje zaista dobili jedan reprezentativan i savršeno uređen prostor kakvim se mogu pohvaliti neke od najpoznatijih turističlkih destinacija u najrazvijenijih zemljama svijeta.“- kazao je direktor JP „Morsko Dobro“ Rajko Barović na čiju je inače, inicijativu, prije par godina i pokrenut čitav projekat uređenja gradske rive u Tivtu.

Otvaranje Pina i Žućenica fest 2015.
Otvaranje Pina i Žućenica fest 2015.

Barović je, govoreći na svečanosti kojoj su prisustvovale brojne zvanice predvođene državnim sekretarom za turizam Predragom Jelušićem, najavio da „Morsko dobro“ i Opština Tivat krajem godine kreću u još jedan zajednički projekat – oko 2 miliona eura vrijednu izgradnju otvorenog plivališta na Belanama.

Otvaranje Pina i Žućenica fest 2015.
Otvaranje Pina i Žućenica fest 2015.

“To nisu kreditna sredstva niti novac od neke pomoći, već sredstva koja zarađujemo upravljajući obalom i ulažući je nazad u nju.“- podvukao je Barović.

„Dobili smo jedan izuzetno kvalitetno uređen prostor i rivu koja je na ponos grada.Sada se ne može primijetiti razlika kada neko iz Porto Montenegra izađe i dođe do centra Tivta. Ovo je bio dobar model saradnje Opštine i Morskog dobra“ jer smo zajedno realizovali ovu investiciju čijim otvaranjem večeras obilježevamo i početak glavne ljetnje turističke sezone.“- istakao je gradonačelnik Tivta Ivan Novosel najavljujući osim projekta na Belanama, i manje investicije u uređenje obale u Donjoj Lastvi, na Opatovu i u Krašićima.

Gradonačelnik Novosel i Barović zvanično su inaugurisali i novootvorenu kancelariju, predstavništvo JP „Morsko dobro“ u Tivtu, koje će biti dostupna građanima.

Na bijeli kamen novih Pina, ispod u Francuskoj dizajniranih modernih kandelabra javne rasvjete, te ispred klupa od mahagonija i tikovine, dah Mediterana i autentičnosti Boke donijela su jela od žućenice kojih je na 25 štandova bilo nekoliko stotina.

Otvaranje Pina i Žućenica fest 2015.
Otvaranje Pina i Žućenica fest 2015.

Divlju primorsku jestivu travu oko 150 učesnika fešte „Pjat od žućenice“ koja je glavni dio čuvenog tivatskog „Žućenica festa“, kombinovalo je sa svim mogućim i nemoguićim varijantama mesa, tijesta, ribe, povrće i voća, praveći vatromet ukusa i pravi praznik za oči na bogatim i maštovito aranžiranim ovalima. Osim domaćih učestvovale su i dvije kulinarske grupe iz Poljske i Mađarske.

Otvaranje Pina i Žućenica fest 2015.
Otvaranje Pina i Žućenica fest 2015.

Na otvaranju „Žućenica festa“, brojne goste i turiste pozdravili su osnivači fešte Blaženka Vučurović i Mašo Čekić.

Otvaranje Pina i Žućenica fest 2015.
Otvaranje Pina i Žućenica fest 2015.

Dok su stotine gostiju uživale u degustaciji jela, primorski štimung upotpunio je nastup Gradske muzike Tivat, KUD-a „Boka“ i legendarnog sastava „Exodusi“ iz Herceg Novog, Jelenu Kažanegru, a posebna atrakcija programa bio je nastup Đorđa Begua iz Dubrovnika, soliste na lijerici – gotovo zaboravljenom narodnom instrumentu uz čije se zvuke nekada u Boki igralo i pjevalo.

Otvaranje Pina i Žućenica fest 2015.
Otvaranje Pina i Žućenica fest 2015. – Nastup Jelene Rozge

Večerašnju feštu organizovali su  JP “Morsko dobro” Budva, Opština Tivat, Turistička organizacija Tivat i “Žućenica fest” uz podršku brojnih sponzora.

 

Izvor:S. L.

Najčitanije