Piloti brinu za vidljivost svjetionika, Ministarstvo pomorstva nije ni konsultovano

Kontroverzni „privremeni objekat“ na Turksom rtu možđe ugroziti sigurnost plovidbe u Boki

Verige - foto Boka News
Verige – foto Boka News

Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore (UPS) uopšte nije konsultovana prilikom izdavanja dozvole za postavljenje „privremenog objekta“ od 190 kvadrata na Turskom rtu, odmah pored istoimenog svjetionika u tjesnacu Verige u Boki Kotorskoj – potvrđeno nam je iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja (MSP).

Osim što je zbog njegove gradnje devastiran dio prirodne obale UNESCO zaštićenog područja prirodne i kulturne svjetske baštine u Boki, ovaj objekat“ vrlo vjerovatno će imati negativan uticaj na sigurnost pomorske plovidbe u zalivu.

Proizilazi to iz odgovora koji smo dobili od sve tri kompanije koje su akreditovane da u Boki Kotorskoj obavljaju posao pilotaže brodova što uplovljavaju u ovdašnje luke i marine. Tjesnac Verige jedan  je od navigacijski najizazovnijih djelova bokeljskog akvatorijuma, sa najmanjom međusobnom udaljenošću dviju obala koja na relaciji Turski rt – rt Gospa od Anđela, iznosi samo 340 metara. Na oba rta postavljena su obalna pomorska svjetla – svjetionici od kojih onaj na Turskom rtu može biti zaklonjen ili opstruiran radom novog „privremenog“ ugostiteljskog objekta. To je posebno problematično za brodove koji uveče isplovljavaju iz Kotorskog zaliva i treba da na vrijeme počnu manevar okreta u jugoistočni kurs, kako bi bez problema, „uhvatili krivinu“ i bezbjedno ušli u Verige.

Novi restoran sa terasom na najljepšem vidikovcu u Boki postavljen je shodno Planu privremenih objekata u zoni morskog dobra što je na zahtjev njegovog investitotra, hercegnovske firme „Hefesta“ učinilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, ministra Branimira Gvozdenovića. To je izazvalo buru negativnih reakcija u Boki Kotorskoj, a iz Turističke organizacije Kotor javno su optužili ministra Branimira Gvozdenovića da je u ovom slučaju, „privatni stavio ispred javnog interesa“. JP „Morsko dobro“ iz Budve „Hefesti“ je 14.juna izdalo odobrenje za postavljanje privremenog objekta na Turskom rtu, ali u spisku dokumenata koji ga prate i na koje se riješenje poziva, nema saglasnosti UPS, odnosno Direktorata za pomorstvo Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP), iako se novi restoran nalazi u neposrednoj blizini svjetionika Turski rt. Sa druge strane, privremeni objekat je dobio saobraćajnu saglasnost Direkcije za drumski saobraćaj jer se nalazi u blizini Jadranske magistale.

Verige - foto Boka News
Verige – foto Boka News

„Obzirom da je UPS,  državni organ i vlasnik objekta sigurnosti plovidbe – svjetionika, koji se nalazi na istoimenoj lokaciji u neposrednoj blizini gradilišta, a da u ovom slučaju tome nijesmo obaviješteni niti konsultovani  od strane nadležnih institucija, kao ni od JP “Morsko dobro”, koje gazduje tim  državnim prostorom da se planiraju izvoditi radovi na pomenutoj lokaciji, Direktorat za pomorski saobraj obavijestio je i reagovao prema JP “Morsko dobro”, da postavljanje privremenog objekta ne smije ugroziti namjenu svetionika “Turski rt” koji je međunarodnog karaktera i od presudnog značaja za sigurnost i bezbjednost plovidbe u tom dijelu zaliva, te da se moraju kontaktirati organi pomorskih vlasti, prije nego objekat dobije upotrebnu dozvolu.”- saopšteno nam je iz MSP.

Da nisu konsultovani, potvrdili su nam i u sve tri akreditovane pilotske službe u zalivu – kompanijama „Boka Pilot&Tug Services“ iz Bijele, „Sea Pioneer Montenegro“ iz Herceg Novog i Pilotskoj službi Luke Kotor. Da će „Hefestin“ objekat u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti negativno uticati, nemaju dileme stručnjaci – kapetani duge plovidbe koji kao piloti, sprovode kroz Verige velike kruzere što dolaze u luku Kotor.

Verige - foto Boka News
Verige – foto Boka News

„Svakako da ce vidljivost biti smanjena, jer osim instrumenata za navigaciju, ugao u kome ga može osmotriti navigator sa mosta broda je smanjen, jer će se svjetionik izuzetno loše vidjeti. Takođe i na drugoj strani zaliva u Verigama postoji reflektor gdje je uzgajaliste ribe,koji takođe daje veliki odsjaj u moru i smanjuje sigurnost plovidbe.”- kazao nam je kapetan Miodrag Kršanac iz “Sea Pioneer Montenegra”.

Uzgajalište ribe
Uzgajalište ribe

“Objekat na Turskom rtu će moguće negativno uticati na sigurnost plovidbe imajući u vidu da je svetionik u njegovoj neposrednoj blizini. S obzirom na nepoznanicu sadržaja i arhitektonskog rješenja samog objekta, moguće je da će osvjetljenje novoizgradjenog objekta uticati na vizuelnu perspektivu samog rta i smanjenje vidljivosti svetioničnog svjetla. Kako nismo u saznanju da li će objekat u izgradnji u svom sadržaju imati i objekte u moru (mulo, ponta, pontoni i slično) možemo izraziti mišljenje da bi takvi sadržaji dodatno uticali na sigurnost i bezbjednost plovidbe.”-kau u Pilotskoj službi Luke Kotor koja je ranije već tražila intervenciju Inspekcije sigurnosti plovidbe zbog građevinskih radova na malom mulu ispred crkvice Gospe od Snijega na tivatskoj strani Veriga, kao i upotrebe jakog reflektora na obližnjem ribnjaku u Stolivu

Kapetan Željko Malović iz kompanije “Boka Pilot” smatra da je gradnja privremenog objekekta na Turskom rtu “neprihvatljiva zbog više aspekata, a jedan od važnijih je bezbjednost plovidbe u pomenutom dijelu zaliva”.

“Obzirom da ne možemo direktno uticati na odluke prilikom izdavanja dozvola za gradnju i ostale dokumentacije vezane za istu, sve što možemo da uradimo je da se obratimo Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i nadležnoj Lučkoj kapetaniji u Kotoru sa ciljem da se preduzmu sve moguće radnje koje bi makar umanjile ometanje plovidbe. Ovo kažem iz razloga što smatramo da bilo kakva gradnja na pomenutoj lokaciji Turski rt trajno uslovljava ometanje pomorskog saobraćaja i u tom slučaju nije moguće opasnost – rizik u potpunosti eliminisati.”- istakao je Malović.

Prema nezvaničnim saznanjima, MSP je nakon našeg interesovanja o uticaju “Hefestinog” “privremenog objekta” na sigurnost plovidbe u Boki, “Morskom dobru” uputilo dopis da ne izdaje upotrebnu dozvolu za njega, dok stručnjaci UPS ne utvrde da nema posljedica po vidljivost svjetionika na Turskom rtu.

3 Komentari

 1. Dozvoljavam da se ne razumijem u proceduru, sadržaj i rješenja, organa koji su odobrili radove u Verigama. Ali, čvrsto vjerujem u stavove i odluke, koje su , u vezi sa ovim, pretpostavljam, usvojili Nacionalna komisija za UNESCO i Sekretarijat za zaštitu prirodne i kulturne baštine SO Kotor.

  Bilo bi interesantno da se sa navedenim upozna javnost.

  Nikola V.

 2. Po prici starih ribara iz Boke za vrijeme one “nenarodne kraljevine Jugoslavije” kad bi krenuli na lov plave ribe pod ferao tada i ono malo gradske rasvjete uz more kroz Stoliv,Prcanj ,Muo itd moralo se gasiti da ne bi dezorijentisalo ribu koja prati ribarske ferale.To je bilo regulisano lokalnim zakonom koji se postovao.
  A danas, pored tolike rasvjete uz more ometa se i plovidba i ribanje na plavu ribu itd i jos onaj jaki reflektor na Verige koji smeta i onima preko u Perast ,moraju nositi naocare za sunce usred noci.
  Nedaj Boze da se desi kao u Italiji sa kruzerom “Costa Conkordija” ostao bi tu dovjeka ko bi platio njegovo dizanje rezanje i tegljenje u najblize brodogradiliste ,Bijele i Arsenala vise nema.

 3. Eh, sad… Nije to baš tako kako se piše… Al’ dobro. Neka svoj sud iznesu djelatnici Uprave pomorske sigurnosti. I Ministarstvo saobraćaja i pomorstva. Ustvari… to je ista osoba. Nema veze… Neka kažu nešto. 🙂

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.