10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Petrovac: Dom za stare za najviše tri godine

Dom za stare pri samostanu jedini je na tom dijelu primorja i u njemu su smješteni nemoćni stari ljudi, bez obzira na vjersku pripadnost.

Petrovac – Dom za stare – Franjevke foto Boka News

Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva izdao je Crnogorskoj provinciji franjevskog bezgrešnog začeća Cetinje građevinsku dozvolu za gradnju doma za stare u okviru samostana časnih sestara u Petrovcu “Sveti Vid“.

Planom investicija za 2018. godinu, lokalna uprava opredijelila 100.000 eura učešća Opštine za gradnju doma u okviru franjevačkog samostana.

Franjevke su 2016. godine proslavile 70 godina od dolaksa u Crnu Goru i pola vijeka od kada su se u Petrovcu posvetile brizi i njegovanju starih i nemoćnih mještana, ali i stanovnika iz ostalih djelova Crne Gore.

U okviru samostana postoji dom za stare, ali su uslovi i kapaciteti ograničeni, pa već duži niz godina postoji ideja da se izgradi novi.

“Odobrava se gradnja objekta socijalne zaštite čija ukupna brutograđevinska površina iznosi 829 kvadrata i tehničkih prostorija od 248 kvadrata. Dom će imati podrum, suteren, prizemlje i dva sprata. Objekat mora biti završen u roku od tri godine od pravosnažnosti dozvole“, piše u dozvoli Sekretarijata.

Jubilej Franjevki, reda Bezgrešnog začeća u Petrovcu – foto Boka News

Časne setre su u nekoliko navrata tokom prethodnih godina saopštavale da postoji projekat izgradnje novog objekta za smještaj i njegu starih lica, s obzirom na to da postojeći kapaciteti ne ispunjavaju zahtjeve i potrebe sa kojima se susreću.

Opština je, već preduzela određene korake u cilju brzog i efikasnog rješavanja infrastrukturnih problema sa kojima se samostan susreće. Navode da će pomoći i kako bi se pronašao način da se sestre oslobode plaćanja komunalnih taksi za izgradnju novog doma, čime bi se omogućio veći broj smještajnih jedinica.

/V.L./

Najčitanije