12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Peraštani kitili i podigli Mađ

„Ovo nije samo običaj u Perastu već duž Jadranske obale, mi smo sačuvali tu tradiciju, po kojoj posljednji mladoženja iz mjesta bere stablo hrasta i podiže ga na centralni peraški trg ispred crkve Svetog Nikole, 1.maja.

Mađ mještani okite flašicama mlijeka, vina, suvim kolačima i raznobojnim trakicama “ – kazala je, objašnjavajući običaj i pozdravljajuću brojne goste Marija Brainović iz Mjesne zajednice Perast.

Prema tradiciji, svakog 1. maja mještani Perasta u rane jutarnje sate kite stablo mladog hrast kao znak veselja radi početka najlijepšeg proljećnog mjeseca, a znači nadu u bolje sjutra, da godina bude rodna, da bude kruha mlijeka, vina…

Mađ uz zvuke tamburica sastava Škuribande iz Kotor podigao je posljednji oženjeni u Perastu, Marko Kašćelan.

Posebno oduševljenje iskazali su gosti iz Umaga, Zajednica Italijana „Fulvio Tomizza“ koji su prisustvovali slavlju i spontano nastupili, njihove klapa Lungo Mare i hor, uz šalu „nismo vjerovali da ćemo u Crnoj Gori zapjevati u osam sati ujutro…“

Mještani i gosti uz zvuke tamburica i pjesmu prošli su kroz Perasti i svi zajedno svratili u restoran na bijelu kafu i čašćenje suvim kolačima.

Kako je bilo jutros u Perastu više u našoj fotogaleriji.

Najčitanije