10 C
Kotor

Slušaj online radio

Peraški boj 1654. – Pobjeda vjere

Tradicionalna proslava Gospe Peraške, uz čiju pomoć su Peraštani pobijedili Turke 15. maja 1654. godine, čija je silna vojska pokušala osvojiti grad, koja je ušla u istoriju kao jedinstven slučaj u Evropi, gdje je manje od stotinu građana Perasta pobijedilo više od hiljadu turaka, započela je kolom Bokeljske mornarice na pjaci ispred crkve Svetog Nikole uz pratnju kotorske Gradske muzike.

Svečanu svetu Misu, u prisustvu vjernika predvodio je don Robert Tonsati uz koncelebraciju peraškog sveštenika don Srećka Majića, don Iva Ćorića i don Dariusz Nowak.

Nastupio je i crkveni hor Sveti Matej.

Nakon svete Mise i mimohoda ispod ikone Bogorodice sa Gospe od Škrpjela, vijernici, mještani i turisti okupili su se na peraškoj rivi gdje je održan drevni običaj “gađanja kokota” koji simbolizuje neprijatelja.

Kokota je pogodio Peraštanin Andro Radulović, koji je po tradiciji dobio šugaman – peškir, na kojemu je obilježena godina bitke i datum gađanja. Po običaju pobjednik je uz pratnju Gradske muzike prošetao kroz Perast i ima obavezu častiti bario(60 lit.) vina.

Zavjetova se bos hodočastiti Gospino svetište iznad Kotora

Peraška Gospa 2015.
Peraška Gospa 2015.

Zavjetna svečanost u Gospi od ZdravljaKotor održava se svakog 16. maja, kao uspomena na odbranu Perasta 15. maja 1654.godine od velike Turske sile.

Tada se kotorski providur Francesco Bataggia zavjetovao da će svake subote, bos hodočastiti u Gospino svetište nad Kotorom.

Najčitanije