Peraška Gospa 15.maja – gađanje kokota

Perast - Gađanje kokota
Perast – Gađanje kokota

Peraštani obilježavaju zavjetni dan 15.maj u slavu pobjede svojih predaka nad Turcima 1654.godine. U sjećanje na tu pobjedu ostao je običaj „gađanja kokota”, koji simbolizira neprijatelja. Najbolji strijelac, onaj koji pogodi kokota, dobija šugaman – peškir na kojemu je obilježena godina bitke i datum gađanja. Po starom običaju pobjednik mora da časti građane barilom vina (60 lit).

U programu će učestvovati Bokeška mornarica i kotorska Gradska muzika, a ove godine nastupiće i Kulturno umjetničko društvo “Korčula” sa Korčule koje će se predstaviti bojnim plesom mačevima – takozvanom Moreškom.

“U pitanju je veoma zanimljiv ples koji potiče iz dvanaestog ili trinaestog vijeka, a na Korčuli je poznat od šesnaestog. Korčulanska Moreška prenosi sa generacije na generaciju i predstavlja prikaz borbe za djevojku uz muzičku pratnju. Kroz vjekove je Moreška pomalo nestala, a zadržala se samo na Korčuli pa je time jedinstven ples u svijetu”” – kaže Marija Brainović iz Društva prijatelja grada Perasta.

Program nedjelja 15.maj

 –   16,00 dolazak u Perast Bokeljske mornarice i Gradske muzike Kotor, defile kroz Perast i odlazak na katoličko groblje kako bi položili cvijeće na grob prof. Vladislava Brajkovića,

– 16,30 – Bokeljska mornarica igra kolo ispred crkve sv.Nikole,

– 17,00 folklorno-umjetničko društvo iz Korčule igra bojni ples sa mačevima poznat pod nazivom MOREŠKA,

– 18,00 sveta misa u crkvi sv.Nikole u Perastu

– 18,45 gadjanje kokota na moru.

Gađanje Kokota - Boka News
Gađanje Kokota – Boka News

20 Komentari

 1. Ako je iko za odrzanje tradicije, ja sam al istovremeno ako postoji neko ko se protivi gadjanju bespomocnih i vezanih zivotinja, taj sam. Bez obzira sto sam lovac i cesto pucam na zivotinje, nikada mi ne bi palo na pamet da gadjam vezanu zivotinju koja nema sansu da pobjegne. Prisustvovao sam jednom ovom nemilom dogadjaju kad su gadjali mnogi vezanog kokota koji je vise puta padao u nesvjest dok ga na kraju “junak” dana nije usmrtio. Razmislite malo o tome i dajte se u pamet crnogorci. Danas je tehnika toliko napredovala da se isti kokot moze napraviti od bezbroj naterijala tako da izgleda kao pravi, a pogodak ili promasaj se moze senzorski i kompjuterski detektovati. Nije tesko biti covjek.

 2. Ne mogu da verujem u danasnje vreme da se jos ponosite izivljavanjem jadnim zivotinjama . Cak o tome sa ponosom pisete .Ja sam u pocetku pomislila da se radi i igracki a ne o jadnom zivom bicu .Tuzno ali zaista tuzno.Sto niste vezali tako onoga ko je to organizovao pa njega gadjali . Zivot je zivot . Izgleda da vi nemate ni zastitu za te jadne zivotinje. Ovo da procitaju u mojoj zemlji i te kako bi bili kaznjeni organizatori ovog idotizma .

 3. Prvo i veoma važno: Nije pobjeda, već ODBRANA Perasta od Turaka!
  Drugo i VEOMA VAŽNO je i to, da se je jednostavno u cijeloj fešti UKINULA ceremonija predaje peraške bandjere, barjaktaru (nepostojece) PERASKE MORNARICE! Naime, cijela Proslava odbrane Perasta, počinjala je upravo tako, što se je od strane peraškog Predsjednika mjesne zajednice uručivao Peraški barjak kapetanu, koga je razvijao na pjaci sv Nikole, a zatim pronosio gradom u pratnji Peraske i Bokeške mornarice, potom bi slijedila Procesija u čast Peraške Gospe od škrpjela, zaštitnice grada, potom bi mornarica odigrala kolo, nakon toga bi se pristupilo “gadjanju kokota”. E, sad malo o tom GADJANJU i Kokotu: Bilo je dosta rasprava o toj “fešti”, tom jadnom kokotu. Jednom prilikom sam predložio, da se umjesto tog jadnika, na splavi postavi napuvani balon, ali sam odbijen, a ja sam od tada odbio da kao Peraški kapetan i barjaktar ucestvujem u “toj” fešti. To je i dan danas moja odluka i moje misljenje.

  • Ma, mnogo toga su imijenili i napustili tradiciju. Samo se “drže” gađanja kokota, kao “pijan plota”. Nije to u redu!

  • Ma, mnogo toga su izijenili, ali se drže tog čina “gađanje kokota”, (jadne vezane životinje), kao “pijan plota”. Nije jasno zašto učesnici manifestacije ne bojkotuju taj “čin”!

 4. Sramota da se muci jadna zivotanja!!! Gdje su udruzenja za zastitu zivotinja?! Ko je organizator ove feste i kako ne moze da se reaguje da se stavi neka igracka koja ce zamjsniti pjatla? SRAMOTA!!!

 5. UZAS…XXI VIJEK. PA GDJE SU DRUSTVA ZA ZASTITU ZIVOTINJA? I CUDIMO SE KADA NAS DEMOKRATSKI, CIVILIZOVANI SVIJET NAZIVA PAGANIMA. UBIJANJE SLUZI ZA ZABAVU.

 6. Sve u svoje vrijeme. Protiv sam takvog barbarskog čina. Danas je nezamislivo gađanje živoga kokota, a još i impresije i zapisi koje će turisti ponijeti za sjećanje, zasjenit će spektakl kao jedan kulturni događaj.

 7. Sve je to tačno i potpuno se slažem sa svima,ali da li se iko zapitao na kakav sve način su ubijane životinje čije meso jedemo i koje se prodaje po prodavnicama. One su odgajivane da bi bile ubijene.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.