8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Perak započeo štrajk glađu do smrti

Perak
Perak

Tivćanin Zlatan Perak započeo je danas u svojoj kući „štrajk glađu do smrti“ ili ispunjenja njegovih zahtjeva, a koji se tiču obezbjeđenja slobodnog i nesmetanog prilaza njegovoj imovini – zemljištu na brdu Činovica u mjestu Luka kod Lepetana.

Perak već 23 godine pokušava da dobije kolski prilaz svojoj imovini, sporeći se sa susjedima za koje tvrdi da su uzurpirali nekadašnji državni put prema Činovici i na njemu sagradili nelegalne objekte,  a za čije je uklanjanje svojevremeno dobio presudu Vrhovnog suda koja međutim, nikada nije do kraja realizovana u praksi. Opština je u međuvremenu 2008. donijela novi DUP Lepetene kojim je Peraku ucrtala nobi prilazni put njegovom imanju sa druge strane, ali opet preko imovine susjeda sa kojima se ovaj Tivćanim spori. Do danas izgradnja plana po DUP-u kojeg je u međuvremenu kao pravno validnog, potrdio i Ustavni sud, nije počela pa Perak ne može da na pravi način valorizuje svoju velliku imovinu i tvrdi da je proteklih godina pretrpio štetu koja se mjeri sa par miliona eura.

„Više zaista nemam nikavog drugog izbora nego da se okrenem ovom najradikalnijem vidu protesta jer Ooština Tivat i država Crna Gora svjesno gidinama gaze moja osnovna ljudska prava i uništavaju mi život, organizovanim kriminalom i namjernim nezakonitim postupanjem. O svemu sam obavijestio Dom zdravlja Tivat gdje su me uvbjeđivali da odustanem od ovakvog protesta zbog mog ionako narušenog zdravljam, ali ja zaista nemam drugog načina da se izborim za svoja i prava svoje porodice“- kazao je Perak koji je štrajk započeo nezadovoljan onim što su mu na sastanku juče ujutro,  rekli gradonačelnica Tivta Snežana Matijević i njeni saradnici . Oni su mu kaže, rekli da Opština trenutno nema para da sada gradi po DUP-u iz 2008. ucrtan prilazni put, niti namjerava da ruši u međuvremenu izgrađene bespravne objekte na trasi starog puta.

„Obećali su da će put po aktuelnom DUP-u graditi u dvije faze od kojih će prva početi tek  2018. Ja zaista nakon 23  godine borbe sa vjetrenjačama, nemam vremena da toliko čekam , pa neka odmh počnu da grade taj put do moje imovine u ovih narednih desetak dana koliko ću vjerovatno, izdržati bez hrane. Po cijenu života, ja od ovoga odustati neću“—kazao je Perak koji je inače, invalid i hronični bolesnik.

On je obavještenje o svom „štrajku glađu do smrti“ pored ostalih, uputio državnom tužilaštvu Crne Gore, brojnim diplomatskim predstavništvima stranih zemalja u Crnoj Gori, predstavnicima državnih organa Hrvatske čije državljanstvo ima, kao i brojnim organizacijama koje se bore zaštitom ljudskih prava.

Izvor:S. L.

Najčitanije