8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Pejović: Tivat je najevropskiji grad u Crnoj Gori

Pejović u Navaru
Pejović u Navaru

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović boravio je danas u radnoj posjeti Tivtu.

Riječ je o manifestaciji nazvanoj „Evropski dan“ a koju će ubuduće Pejovićev resor organizovati i u svim drugim crnogorskim opštinama kako bi „što više Evropu na lokalnom nivou, približili građanima Crne Gore“. Na sastanku sa gradonačelnicom dr. Snežanom Matijević i njenim saradnicima, Pejović je informisan o tome što je Tivat do sada postigao na planu privlačenja sredstava iz IPA fondova i razvoja prekogranične saradnje sa zemljama EU, prvenstveno Hrvatskom. Uslijedio je obilazak Srednje škole „Mladost“ gdje je Pejović sa učenicima razgovarao o procesu evropskih integracija Crne Gore.

„Tivat je jedan od gradova koji je dosadašnjim radom, ne samo kada su u pitanju fondovi EU, već i sprovođenje u praksi evropskih standarda posebno u domenu ekologije i zaštite životne sredine,veoma napredan. Tivat prednjači u Crnoj Gori po broju i obimu učešća u raznim projektima EU, a ovdašnji privrednici imaju još puno prostora da se uključe u te aktivnosti i iskoriste šanse koje će im se sutra otvoriti na jedinstvenom evripskom tržištu“- kazao je Pejović.

On je posjetio jedno od najuspješnijih malih i srednjih preduzeća u Tivtu – kompaniju „Navar“, odnosno njen nautički servisni centar u Bonićima.

Pejović u Navaru
Pejović u Navaru

Vlasnik i osnivač „Navara“, inženjer Branko Zgradić Pejovića, gradonačelnicu Matijević i ostale funkcionere lokalne uprave upoznao je sa kapacitetima i mogućnostima ovog servisnog centra za jahte u koji je uloženo preko 10 miliona eura. Firma koja je 1992. krenula „sa gole ledine“ i sa jednim zaposlenim, danas ima reprezentativni nautički centar i moderno brodogradilište gdje se trenutno na suvom i vezovima u moru nalazi skoro 200 jahti dužine do 40 metara. Ovdašnja  marina raspolaže sa dva travel lifta kapaciteta 60 i 200 tona, halama za remont jahti i njihovih motora, te posebnim transporterom za prevoz jahti po suvom i svom ostalom opremom za njihovo održavanje i remont, a zapošljava 20 radnika. Za razliku od većine ostallih preduzeća u Crnoj Gori, „Navar“ ima i sopstveni proizvodni program jer ta firma proizvodi nekoliko tipova čamaca i motornih brodova od plastike i aluminijuma, dužine do 15 metara, što je izazvalo posebno interesovanje i pohvale ministra Pejovića.

„Ova firma upravo je reprezent onoga čemu Crna Gora teži – razvoju malih i srednjih preduzeća koja će biti u stanju da nađu svoju poziciju u onome što će ubuduće biti Crna Gora – država koja koristi prednosti članstva u EU, činjenicu da neće biti granica i da će konkurentan i kvalitetan proizvod koji mi ovdje stvorimo, moći da izvezemo i plasiramo na tržišta svih zemalja EU.“- naglasio je Pejović dok je Zgradić podvukao da „Navar“ posluje u skladu sa strogim međunarodnim standardima i redovno prati sva nova dostignuća u brodogradnji i tehnici, jer je i ovlašćeni zastupnik za više renomiranih stranih brendova poput kompanija „Beneteau“, „Volvo Penta“, „Yanmar“ i „SeaKeeper“.

Pejović u Navaru
Pejović u Navaru

Gradonačelnica Matijević naglasila je da je  ponosna štou Tivtu, pored velikih investitora kao što su Porto Montenegro i Luštica bay, postoje i uspješne domaće kompanije kakav je „Navar“.

„Ovo je najbolji primjer što se može postići upornim radom, dobrim ulaganjima i dobrom vizijom. Ponosna sam što u Tivtu imamo ovakvu domaću firmu koja je prepoznata na međunarodnom tržištu i nastojaćemo da ovakvim projektima ubuduće damo još jaču podršku lokalne uprave, kako bi se one razvijale i zapošljavale naše ljude“-poručila je Matijević.

Izvor:S. L.

Najčitanije