Pejović u radnoj posjeti Herceg – Novom: Značajan napredak u korištenju sredstava evropskih fondova

Andrija Pejović

Opština Herceg Novi je u poslednje dvije godine značajno unaprijedila  kapacitete za korištenje sredstava iz evropskih fondova i na taj način osigurala dodatnih gotovo milion eura za razne aktivnoti iz domena evropskih  poslova, ocijenjeno je tokom sastanka ministra evropskih poslova  Aleksandra Andrije Pejovića s potpredsjednikom Opštine Herceg – Novi  Draganom Jankovićem.

Tako je, kroz program koji Crna Gora ima s Bosnom i Hercegovinom i  Hrvatskom, Herceg Novi povukao pola miliona eura za dva značajna  projekta unapređenja turističke ponude na Kanli kuli kroz 3D  vizuelizaciju i najnovije muzejske tehnologije, kao i  izgradnju  avanturističkog parka na Orjenu.

Pored toga, kroz program Evropa za građane, Herceg Novi je obezbijedio  gotovo 400 hiljada eura za projektne akivnosti povezivanja s drugim  evropskim gradovima, razne seminare, međunarodne forume i javne  kampanje za teme od značaja za građane. Ministar Pejović je iskazao zadovoljstvo što je izgradnjom kapaciteta  za bavljenje evropskim fondovima, Herceg Novi uspio privući i sredstva  drugih donatora, poput UNDP-ja i Japanske ambasade.

Pejović na satanku

Ministar je poručio da su, u narednom sedmogodišnjem periodu, prilike  za prekogranično i transancionalno povezivanje Opštine Herceg-Novi s  regionalnim i evropskim partnerima brojne, i posebno ukazao na  mogućnosti koje se pružaju u okviru programa s Italijom i Albanijom  gdje je na raspolaganju 25 miliona eura i budućim programima kao što  su Dunavski i Jadransko – Jonski.

Potpredsjednik Opštine Dragan Janković je istakao da je angažovanje  lokalnih zajednica motiv više za aktivniju ulogu lokalnih struktura i  stanovništva. Istakao je važnost jačanja kapaciteta, kako za pripremu  uspješnih projekata i apliciranje na pozive u okviru pretpristupnih  fondova, tako i za njihovu uspješnu realizaciju. Poručio je da aktivna  lokalna uprava predstavlja okvir za ubrzanje integracije čiji je  prevashodni cilj smanjivanje postojećih razlika, povećanje nivoa  razvijenosti prekograničnih regiona, kao i unapređivanje sveukupnih  kulturnih, socijalnih, ekoloških, obrazovnih, zravstvenih i naučnih  perspektiva među lokalnim i regionalnim zajednicama.

Aleksandar Pejovic sa potpresjednikom opstine Herceg Novi

Na sastanku s potpredsjednikom Opštine Draganom Jankovićem, takođe  je bilo riječi o ulozi lokalnih samouprava u procesu pristupanja i  pripremi za buduće članstvo u EU. Ministar Pejović je posebno ukazao  na ulogu lokalnih samouprava i obaveza opštine Herceg Novi u dijelu  sprovođenje obaveza iz poglavlja 27. Životna sredina, koje predstavlja  jednu od najzahtjevnijih politika Evropske unije u procesu pristupnih  pregovora.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.