10 C
Kotor

Slušaj online radio

Ministar evropskih poslova Pejović najavio obilježavanje sto godina od pobune mornara u Boki Kotorskoj

Obilježavanjem vijeka od pobune mornara u Boki Kotorskoj pokazujemo kako na pravi način gajimo ideje slobode, borbe za jednakost i prava, kao i mira, te da će u tom duhu biti i organizovane predstojeće aktivnosti, ocijenio je ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović.

Pobuna mornara 1918

Naime, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova (MEP) održan je sastanak organizacionog odbora za pripremu idejnog programa obilježavanja vijeka od pobune mornara u Boki Kotorskoj.

Sastankom je predsjedavao ministar Pejović, a prisustvovali su predstavnici svih institucija i organizacija koje učestvuju u organizaciji događaja.

Organizacioni odbor je, navode iz MEP-a, razmotrio kompletan program i koordinaciju aktivnosti koje će se sprovoditi u više crnogorskih opština.

Suđenje mornarima
Suđenje mornarima

Pejović je istakao da obilježavanjem stote godišnjice ovog važnog događaja za Crnu Goru i šire, pokazujemo kako na pravi način gajimo ideje slobode, borbe za jednakost i prava, kao i mira, te da će u tom duhu biti i organizovane predstojeće aktivnosti.

“Upravo su ovo ideje koje baštini i Evropska unija danas”, poručio je ministar.

Program će početi manifestacijom u Herceg Novom, 1. februara, na stotu godišnjicu početka pobune. Biće organizovano polaganje vijenaca i procesija u Đenoviću i Kumboru, kao i svečana akademija u Herceg Novom, uz pozorišni prikaz događaja koji su se desili 1. II 1918.

Par dana nakon toga, održaće se i svečanost u Tivtu, uz kulturno-umjetnički program u prostoru Zbirke pomorskog nasljeđa.

Planirano je da se program završi u Kotoru, 11. februara, otvaranjem izložbe na temu pobune mornara u Boki, polaganjem vijenaca na spomenik palim mornarima u Škaljarima.

Pored toga, dogovoreno je izdavanje prigodne poštanske marke na temu jubileja, krajem januara, kao i da 7. februara u osnovnim i srednjim školama prvi čas bude posvećen ovom jubileju, te prikazivanje crnogorsko-njemačkog filma Kotorski mornari.

Najčitanije