Partije NVO i građani : Stanite više sa uništavanjem Budve

Budva potpisnici
Budva potpisnici Deklaracije  – foto V.Lajović

Predstavnici 19 političkih partija, udruženja građana i  nevladinih organizacja iz Budve, potpisnici Deklaracije, pozvali su  cjelokupnu javnost, državne institucije, međunarodne organizacije, ambasade, da se napokon stane sa urbanističkim uništavanjem grada i tajnom izradom planskih dokumenta .

Okupljeni simbolično u  luci Budva, kao jednoj od poslednjih lokacija u gradu, kojoj, kako kažu, u režiji Ministarstva održivog razvoja, prijeti novo urbanističko urušenje, oni su pozavli nadležne da ozbiljno shvate njihove zahtjeve, kako „ne bi bilo potrebe za daljom radikalizacijom situacije u Budvi“.

Deklaracija je proslijeđena direktno na kabinet premijera Mila Đukanovića, šefa parlamenta Ranka Krivokapića, ministra održivog razvoja Branimira Gvozdenovića, direktora JP „Morsko dobro“ Predraga Jelušića, gradonačelnika Budve Srđe Popovića, kao  svim poslaničkim klubovima crnogorskog parlamenta, kao i ambasadama i delegaciji EK u Crnoj Gori.

Deklaraciju su potpisali predstavnici svih budvanskih partija, izuzev vladajućeg DPS i Socijaldemokrata. Potpis su stavili predstavnici budvanskih odbora Demokratske Crne Gore, Pokreta za promjene, Nove, Demosa, Građanskog pokreta URA, SDP, SNP, CDU, Liberalne partije, Građanske akcije, Budvanskog građanskog saveza, Inicijative „ Budva 2020“, Udruženja građana „Porat- Pizana“, NVO „Nezavisne građanske incijative“, Mjesne zajednice Stari grad,  KSR „Širun“, Ekološkog društva Budva, KSR „Delfin“ i KSR „Tuna“

“Svojevrstan paradoks je da u urbanom planiranju ovoga grada ne učestvuju oni kojima je sve to namijenjeno, a to su žitelji, njegovo građanstvo. Svojevrsni pradoks je takođe da visoki vladini službenici kažu da je „Budva propala i da  je treba pustiti da propadne do kraja“. Takođe, visoke političke ličnosti Crne Gore za sve ružno, loše, negativno, nemoralno, usvajaju termin „budvanizacija“ . Kako razumno objasniti ovakvo ponašanje organa vlasti , kao da niko ne zna da 25  godina oni upravljaju i ovom Opštinom i ovom državom. Već 25 godina njihove odluke , njihovi planovi, programi razvoja su  rezultirali tom i takvom negativnom budvanizacijom. Kulminacija toga je da se poslednju godinu, tajno i volšebno spominju neki planovi, koje niko u Opštini , ni organi uprave,  ni građani ne znaju šta se tu priprema. U pitanju su tri poslednje lokalcije – luka Budva, Slovenska plaža i ostrvo Sveti  Nikola. Ko i kako planira, koji su to tajni programi u kojima građani ne učestvuju. Ministarstvo održivog razvoja koje predvodi sve ove poslove je uspjelo sa takvim načinom i takvim medijskih nastupima, da objedini  sve partije Budve, udruženja građana i NVO sektor “, poručio je sa skupa predsjednik Savjeta MZ „Stari grad“ Slobodan Bobo Mitrović.

Polazeći od potrebe da se prekine sa praksom „haotičnog i  netrasprentnog upravljanja prostorom i ukupnim resursima u opštini Budvi i uspostavi odgovornost  na svim nivoima odlučivanja, Mitrović je kazao da su  potpisnici deklarcije predočili zahtjeve koji treba da budu ispunjeni.

“Zahtijevamo da se nosioci javnih funkcija i institucija strogo pridržavaju člana 6 Zakona o planiranju i uređenju prostora, koji jasno propisuje da svako ima pravo da , u skladu sa zakonom, bude obaviješten o poslovima uređenja prostora i izgradnje objekata, da daje inicijative, mišljenja, ili na drugi način učestvuje u poslovima uređenja prostora i izgradnje objekata. Zahtijevamo da se vršioci javnih funkcija, a, prije svih ministar za održivi razvoj Branimir Gvozdenović, dogovaraju sa privrednim subjektima, građanima i okolnom samoupravom o strateškim planovima, državnim studijama lokacije i u davanju saglasnosti investitorima. Da se prestane sa ignorisanjem i izbjegavanjem zajedničkog planiranja i konsultacija, posebno kada se radi o strateškom planiranju razvoja Budve, već da to radi u zajednici sa civilnim sektorom, strukovnim udruženjima, ekspertima iz svih relevantnih oblasti, a posebno sa lokalnom samoupravom“, pročitao je Mitrović zahtjeve.

Rasprava o strateškom razvoju grada, kako je dodao Mitrović, mora se voditi u budvanskoj skupštini na osnovu usvojene strategije razvoja turizma, nautičkog turizma i morske linijske plovidbe. „Budva je opština sa najvećim brojem korupcionaških afera i nelegalnih radnji vezanih za korišćnje i upravljanje prostorom. Izgubljeno je povjerenje građana u rad institucija i nosilaca javnih funkcija. Zahtijevamo da Ministarstvo održivog razvoja napusti praksu srljanja u projekte koji ne uzimaju u obzir integralni pristup raspolaganja prostorom, kao i prava civilnog društva da učestvuju u procesu donošenja odluka od interesa za život i rad svih naših građana“, citirao je deklaraciju Mitrović.

Investitori da uvažavaju volju građana

Uz jasnu i iskrenu podršku svim zdravim investicijama, njihovim promoterima i nosiocima, Mitrović je kazao da potpisnici deklaracije zahtijevaju da potencijalni investitori moraju da uvažavaju potrebe, interese i planove grada i opštine Budva u cjelini, a prije svega volje građana Budve.

“Zahtijevamo da se neodložno i jasno ustanovi da li postoji projektni zadatak vezan za luku Budva, o čemu postoje nepotpune i kontradiktorne informacije. Ako postoji projektni zadatak, tražimo da se utvrdi ko ga je dao i na osnovu kojih podataka. Smatramo da izjava resornog ministra Gvozdenovića da će građni imati prilike da se izjasne o planovima za marinu Budva, ne zadovoljava pravo, potrebu i interes građana Budve i privrednih subjekata da se djelotvorno uključe u postupak odlučivanja o ovom značajnom resursu našeg grada i opštine. Postupak donošenja plana podrazumijeva postupan i potpuno transparentni proces izrade projektnog zadatka, investicionog programa“, naglasio je Mitrović.

V. Lajović

1 komentar

  1. Molim celnike URE da pod hitno na sjednici skupstine CG postave pitanje nelegalnog i kriminalnog rada PPOV u naselju Vjestica-Becici jer je zadnji cas.Nesnosan smrad iz postrojenja i odlaganje kanalizacionog mulja na nedozvoljenom mjestu su dovoljni razlozi da se postrojenje momentalno zatvori.Milo je dobro znao kad je pustio u rad postrojenje da nijesu radovi zavrseni,da nema upotrebnu dozvolu.
    Molim Vas da ostrije regujete i da se sa ovim problemom upozna sira crnogorska javnost/

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.