15 C
Kotor

Slušaj online radio

“Parking servis Herceg Novi” uspješno posluje

Herceg - Novi
Herceg – Novi

“Parking servis Herceg Novi” pravi je servis građana, posluje pozitivno i planira da uvede brojne pogodnosti kako bi zadržao već dobre ocjene rada, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Batrić Kontić.

Istakao je da su u proteklih godinu i po uveli niz ustupaka i olakšica svim korisnicima usluga. Uvedena je mogućnost besplatnog parkiranja prvih 30 minuta, što je jedinstven slučaj u regionu gdje je takozvano akademsko čekanje do 15 minuta. U julu su sve građane oslobodili potraživanja za doplatne karte, izdato je više od 200 besplatnih vip-parking karata, kao i više od 800 povlašćenih mjesečnih parking karata.

Za lica sa posebnim potrebama umjesto 2 odsto, odnosno 20 mjesta kako propisuje zakon, određeno je 105 besplatnih parking mjesta.

Prvi put je formiran pravni tim koji oslobađa procesuirane građane dodatnih troškova za advokata, koji su iznosili od 75 i više eura.

Finansijsko poslovanje preduzeća je pozitivno i stabilno, uredno su isplaćene plate, porezi i doprinosi.

Da preduzeće dobro posluje jasno se vidi i zahvaljujući uvedenom “sistemu 48”, preko kojeg građani mogu da upute svoje primjedbe i sugestije. Od preko osam hiljada zahtjeva koji su pristigli od juna, “Parking servisu” je upućeno samo šest. Ni prošlogodišnja anketa turista koju je sprovela Turistička organizacija ne sadrži niti jedan negativan komentar.

Kontić je kazao i da je “pauk“ veoma slabo uposlen. Sada uklanja 0,2 nepropisno parkirana automobila dnevno, a u ljetnjoj sezoni 2,4 dnevno. I nepopularne „lisice“ se rijetko stavljaju – u sezoni na točkove 0,7 auta dnevno, a u zimskom djelu godine je dnevni prosjek 0,05 auta, što znači da prođe i mjesec bez stavljanja blokera za nepropisno parkiranje.

Herceg - Novi
Herceg – Novi

“Parking servis” raspolaže sa 1011 parking mjesta. Opštih, duž ulica je 793, a posebnih u garažama i na mjestima gdje se kontrola i naplata obavlja putem rampi 218. Na drugim parkiralištima, koja nisu u nadležnosti ovog preduzeća, ima još oko 1.500 mjesta.

Kako je kazao Kontić, evidentno je da Herceg Novi ima problem sa nedostatkom mjesta za parkiranje. Prema studiji koju je radila Agencija za izgradnju Herceg Novom gradu je potrebno 8167 parking mjesta.

“Istom analizom je utvrđeno da je frekvencija po satu od 3,3 do 3,8 auta u promjeni, što je velika frekventnost. Zato imamo u planu da pravimo parking mjesta na periferiji grada, da bi se postepeno oslobodile centralne ulice i eventualno pretvorile u pješačke zone kada se za to steknu uslovi. Već u narednoj godini ćemo da radimo na tome”, najavio je Kontić.

Ideja za Herceg Novi može biti i nabavka novih, malih smart parkinga, koji rade na principu lifta. “Parking servis” je kontaktirao proizvođače i u odnosu na dobijene informacije uradiće analizu koliko je ovo rješenje prihvatljivo. Kontić ocjenjuje da su ovakvi liftovi dobra opcija za naš grad, da lijepo izgledaju, a zauzimaju u osnovi samo 25 kvadratnih metara.

Batrić Kontić
Batrić Kontić

Kontić je kazao i da su cijene parkiranja u Novom povoljne. Cijena po satu u žutoj zoni  sada je 40 centi, u sezoni 50. U crvenoj zoni sat parkiranja košta van sezone 60, a u sezoni 80 centi. Dnevna karta je 4, u sezoni 5 eura. Mjesečna pretplata je u zavisnosti od zone od 5 do 10 eura, a pravnim licima do 30 eura.

Parking se ne naplaćuje praznicima, nedjeljom, kao ni noću, što je još jedna prednost u odnosu na gradove u okruženju.

On je najavio da rade na tome da naredne sezone olakšaju plaćanje parkinga strancima, tako što će uvesti vaučere koji će omogućiti da to urade lako, putem telefona. Planiraju i uvođenje plaćanja dnevnih karata putem telefona, imajući u vidu da se ovaj način već pokazao kao veoma dobar u drugim gradovima.

Najčitanije