9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Pao dio žičare za skijanje na vodi, nadležni se opet prave ludi

Ostecenje skijaliste na moru

Jedan od pet velikih čelilčnih stubova – nosača žičare za skijanje na vodi koja je postavljana u moru kod rta Župa u Tivtu, srušio se protekle nedjelje, a mještani tog dijela Tivta i ribari danas su se tim povodom obratili novinarima.

Kažu da niko od nadležnih službi do sada nije intervenisao pa su ribari bili primorani da krpama i kesama u boji označe poziciju oborenog stuba i čeličnih sajli koje su od njegovog pada, jako nategnute i prijete svima koji ovuda prolaze čamcem, posebno noću. Nakon pada jednog, opasno su se nakrivila i susjedna dva nosača žičara koja je ovdje postavljena 2013. i funkcionisala je do kraja prošle ljetnje sezone.

Mještani ističu da opasnost prijeti i djeci koja se penju na stubove žičare najbliže obali i sa njih skaču u more, a kako kažu, niko iz Lučke kapetanije i Morskog dobra do sada se nije zainteresovao da pokuša riješiti ovaj problem.Konstrukcija žičare koja se prostire na više stotina metara od obale, nikada još od svog postavjanja 2013.godine, nije bila propisno obilježena i osvjetljenja sa stanovišta sigurnosti plovidbe u ovom dijelu Tivatskog zaliva, a predstavnici Inspekcije sigurnosti plovidbe i Morskog dobra koje su juče ovim povodom kontaktirali novinari, kazali su da pvi put od predstavnika medija čui/ju da se jedan dio žičare srušio. Najavlili su da će izaći na lice mjesta, napraviti zaopsinike i naloćiti uklanjanje ošptećene konstrukcije.

Mjesto gdje je stajao nosac

Iz HTP „Mimoza“ koja je vlasnik zemljišta na Župi i čiji je partner kompanija „Akvakom Montenegro“ prije četiri godine postavila žičaru kao dio ambiciozno najavljivanog tzv. Wake parka Tivat, rekli su da su o oštećenju konstrukcije obavijestili svog partnera ali da nisu dobili povratnu informaciju. U „Mimozi“objašnjavaju da njihov ugovor o saradnji sa „Akvakom Montenegro“ ističe ove godine i da nisu sigurni hoće li ga obnavljati. Sajt Akvakom Montenegra kao i zvanični telegondki brojevi te firme su ugašeni.

Arhivska fotografija srusenog stuba zicare na moru u Tivtu

Odbornik DSS u SO Tivat i stanovnik ovog dijela grada Dejan Risančić sa ogorčenjem je danas novinarima kazao da je kolaps žičare i nebriga nadležnih za to, samo nastavak neodgovornog odnosa države i Opptine prema ovom dijelu tivatske obale.

Flora Art

On je podsjetio na prošlogodšnje potonuće velike drvene jahte „Independia“ na obližnjim Boničima i višemjesečno protivpravno sječenje tog broda u moru, kao i na činjenicu da je u podmorju Bonića nakon toga neočišćeno ostalo nekoliko tona svakakvog otpada sa „Independie“.

Izvor:S. L.

Najčitanije