10 C
Kotor

Slušaj online radio

Palmin surlaš stigao do UN

Palmin surlaš – foto Anton Marković  – Boka News

Ministri poljoprivrede zemalja članica Ujedinjenih naroda dogovorili su plan suzbijanja palminog surlaša, agresivnog nametnika koji napada i uništava palme, nakon što se taj insekt proširio na više od 60 zemalja svijeta, saopštili su u petak stručnjaci, upozorivši kako je riječ o “globalnoj prijetnji”.

Strategija predviđa intenzivnije uključivanje poljoprivrednika u suzbijanje tog invazivnog štetnika, napredniji sistem nadzora širenja biljnog nametnika ocijenjenog ozbiljnom globalnom prijetnjom, te prijedlog zabrane uvoza palmi promjera većeg od šest centimetara iz zahvaćenih zemalja.

Crveni surlaš palmin
crveni surlas palmin

Poljoprivrednici su u nekim zemljama već uveli sistem upozoravanja i obavještavanja putem grupa preko aplikacija na pametnim telefonima, saopštila je UN-ova Agencija za hranu i poljoprivredu (FAO).

“Crveni palmin surlaš postala je globalna prijetnja čije suzbijanje zahtijeva globalnu strategiju”, kazao je čelnik FAO-a Jose Graziano da Silva.

Lastovska riva

Rapidno širenje

Nametnik, koji nema prirodnih neprijatelja, u protekla se tri desetljeća rapidno proširio Bliskim istokom i Sjevernom Afrikom, uzrokujući gospodarske gubitke mjerene u milionima dolara godišnje.

Broj zahvaćenih zemalja dosad je premašio 60, od Kariba do južne Evrope, upozorava nadalje FAO, koji je ranije ove sedmice u Rimu bio domaćinom sastanka na kojemu su se okupili naučnici, stručnjaci za kontrolu širenja biljnih nametnika, te predstavnici poljoprivrednika i državni dužnosnici.

Odrasla ženka palminog surlaša liježe 200-300 jajašaca, iz kojih se razvijaju larve koje prodiru duboko u tkivo drveta, uništavajući ga iznutra.

Napada 40 vrsta palmi, a najviše kokosovu palmu, datulu te Kanarsku datulu, simbol Kanarskih otoka.

Najčitanije